Hlavní obsah

Kalousek: Nechceme po Peake klub, ale jednotlivé poslance, jimž lze věřit

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek v pondělí Právu sdělil, že jeho strana nepodmiňuje vládní spolupráci s platformou kolem Karolíny Peake vytvořením poslaneckého klubu. Důvěra v jednotlivé poslance je podle něj důležitější než vytvoření klubu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"TOP 09 si nikdy nekladla podmínku, že paní Peake musí dát dohromady poslanecký klub," řekl Právu Kalousek.

"Nechápu, proč to má být nepřekročitelná podmínka. Pro nás je mnohem důležitější důvěra v jednotlivé poslance než to, jestli vytvoří nebo nevytvoří parlamentní orgán," dodal.

Premiér Petr Nečas (ODS) podmínil pokračování vlády ve složení ODS, TOP 09 a bývalými členy VV, kteří se odštěpili spolu s Karolínou Peake, vytvořením "bezpečné" parlamentní většiny. Pro vytvoření poslaneckého klubu potřebuje Peake minimálně deset poslanců, zatím může včetně sebe počítat s osmi zákonodárci.

V pondělí přitom vyprší termín, který jí určil Nečas k zajištění většiny a vytvoření klubu, zbývá jí tedy sehnat ještě dva poslance. Mezi kandidáty jsou nezařazený Michal Doktor (dříve ODS), exmístopředseda VV Milan Šťovíček a Otto Chaloupka, který sice Právu vzkázal z USA, že zůstává ve VV, ale sleduje situaci a podporuje vládu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám