Hlavní obsah

Klasnová rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny

Právo, Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová v pondělí oznámila, že se rozhodla rezignovat na post místopředsedkyně Sněmovny. Klasnová uvedla, že svou rezignaci oznámila předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) a v úterý ji oznámí na plénu komory. Klasnová své rozhodnutí zdůvodnila tím, že odmítá kupčit s funkcemi.

Rezignace Kateřiny Klasnové na post místopředsedkyně SněmovnyVideo: Novinky

 
Článek

Klasnová se ohradila proti "honu na přeběhlíky," odmítla jej stejně jako "kupčení s funkcemi", k němuž se podle ní uchylují koaliční partneři ve snaze přivábit pro podporu vlády další poslance VV.

Němcová ve vysílání České televize uvítala, že ji Klasnová o svém rozhodnutí zpravila předem. O možném nástupci Klasnové nechtěla spekulovat. Zmínila i možnost ponechání pouze dvou místopředsedů.

Odpoledne řekla ČTK, že otázka Klasnové odchodu z postu místopředsedkyně Sněmovny není akutním problémem a bude se řešit na dalších jednáních po skončení vládní krize. "Pod žádným časovým tlakem nejsme, rozhodně není ohrožena tato schůze, ani květnová," řekla Němcová.

Gazdík: Zastoupení v čele Sněmovny přece nesouvisí s vládou

„Jsem překvapen. Nerozumím příliš tomu kroku. Vedení Sněmovny je na základě politické dohody všech demokratických stran. ČSSD, byť není členem vládní koalice, má své zastoupení ve vedení," reagoval šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

"Strana VV by měla mít zastoupení svých poslanců, byť se jejich počet proti volbám výrazně snížil," dodal.

Podle něj je předčasné řešit, zda má šéf VV Radek John zůstat předsedou sněmovního výboru pro bezpečnost, poznamenal Gazdík.

VV stejně neměly na post nárok, tvrdí Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pondělí uvedl, že rezignace Klasnové na post místopředsedkyně Sněmovny je jen dalším dokladem rozkladu pravicové koalice a chaosu, doprovázejícího nakupování odpadlíků z VV.

„Je ovšem dobré připomenout, že na základě zásad poměrného zastoupení VV neměly na tuto funkci po volbách nárok a získaly ji jen výměnou za koalici s ODS a TOP 09,“ doplnil Sobotka.

Konec koalice musí posvětit grémium

Klasnová se v pondělí také ohradila proti prezentovaným výsledkům nedělního jednání premiéra a šéfa ODS Petra Nečase s šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a lídrem VV Radkem Johnem. Klasnová tvrdí, že "výsledkem včerejšího jednání K3 byla pouze výměna informací," nikoliv dohoda na konci koalice.

"Nedošlo k žádným závěrům ani dohodám! Další postup a jednotlivé kroky ze strany Věci veřejné budou definovány na dnešním (pondělním, pozn. red.) zasedání Grémia VV," uvedla v prohlášení, které zveřejnila na webu VV. Nečas podle ní pouze prezentoval svůj názor na to, jak by mohl rozpad koalice proběhnout.

Nečas se spolu se Schwarzenbergem a Johnem dohodl na tom, že svým stranám navrhnou ukončit k pátku 27. dubna existenci nynější koalice, čemuž by mělo předcházet úterní formální jednání ve formátu K9. [celá zpráva]

Nečas dal do pondělí čas platformě kolem Karolíny Peake, která se odštěpila od VV. Pokud bude mít Peake dostatek poslanců pro založení poslaneckého klubu, který musí čítat 10 členů, bude to Nečas považovat za bezpečnou většinu. Peake má na své straně sedm poslanců a tvrdí, že s dalšími čtyřmi až pěti dále jedná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám