Hlavní obsah

Barmská opozice bojkotuje parlament kvůli slovu v přísaze na ústavu

Rangún
Aktualizováno

Barmská opoziční Národní liga pro demokracii (NLD) vedená disidentkou Do Aun Schan Su Ťij bojkotuje pondělní zasedání parlamentu, do něhož byla zvolena v doplňovacích volbách. Důvodem je ústava, na kterou musejí noví zákonodárci přísahat.

Foto: ČTK/AP

Aun Schan Su Ťij opouští volební místnost.

Článek

Zákonodárci NLD odmítají složit přísahu na ústavu, neboť ta podle nich příliš straní armádě. Chtějí v přísaze změnit slovo „ochraňovat ústavu“ spojením „respektovat ústavu“. Změnu přísahy ale barmský prezident Thein Sein odmítl.

Nově zvolený poslanec Ohn Kyaing a mluvčí NLD řekl: „Teprve až budou změněna slova v přísaze, budeme schopni vstoupit do parlamentu“. Zasedání barmského parlamentu proto v pondělí začalo v hlavním městě Neipyijto bez přítomnosti nově zvolených poslanců opoziční NLD, která zvítězila 1. dubna v doplňovacích volbách, když získala 43 ze 44 křesel, o kterých se rozhodovalo.

Su Ťij, která je mezi zvolenými, řekla po nedělním jednání NLD, že strana parlament nebojkotuje, pouze počká na chvíli, která bude pro vstup vhodnější.

Ústava dává velké pravomoci vojsku a aktivním vojákům zaručuje čtvrtinu ze 440 parlamentních křesel v obou komorách. Armáda a s ní spojená Jednotná strana pro solidaritu a rozvoj má nyní 80 procent zastupitelů.

Podobnou drobnou změnu už barmská vláda, která se snaží vymanit z desítky let dlouhé izolace, udělala u volebního zákona, takže NLD byla ochotna jít do doplňovacích voleb.

EU pozastavila platnost sankcí

Evropská unie v pondělí na rok pozastavila většinu sankcí, které v minulosti uvalila na režim v Barmě kvůli útlaku opozice a svobodného tisku. Rozhodli o tom v pondělí na zasedání v Lucemburku šéfové diplomacií zemí EU. Chtějí do Barmy vyslat vstřícný signál v reakci na demokratizační reformy z poslední doby.

Ministři se po šesti měsících mohou k otázce sankcí vrátit a v případě pozitivního vývoje v Barmě rozhodnout o jejich úplném zrušení.

Nadále v platnosti zůstává zbrojní embargo a zákaz vyvážet do Barmy výrobky, které by mohly být používány k represivním účelům, jako je vybavení pro bezpečnostní síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám