Hlavní obsah

Koalice skončí v pátek, dohodli šéfové stran

Praha
Aktualizováno

Vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných skončí k pátku 27. dubna. Oznámil to v neděli večer premiér Petr Nečas (ODS) po jednání předsedů koaličních stran v Kramářově vile, kde se sešel s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a šéfem VV Radkem Johnem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedové (zleva) TOP 09 Karel Schwarzenberg, ODS Petr Nečas a VV Radek John

Článek

"Předsedové navrhnou svým stranám vypovězení koaliční smlouvy k pátku 27. 4.  2012," prohlásil Nečas.

Další dohoda šéfů končící koalice spočívá v tom, že strany mají ve Sněmovně podpořit všechny vládní návrhy, které byly schváleny do 11. dubna. Podle Nečase jsou tyto vládní návrhy výsledkem dohodnutého kompromisu odrážejícího programové prvky všech stran.

To by znamenalo, že strany budou dál ve Sněmovně prosazovat dohody na rozpočtových škrtech a poslanci VV by měli zvednout ruku například pro zvýšení DPH, nižší valorizaci důchodů a zavedení zápisného na vysokých školách, a to i  v případě, že Věci veřejné už nebudou vládní stranou.

Nečas půjde raději s Peake než se zbytkem VV

ODS otevřela "dohadovací řízení" o ukončení koaliční smlouvy v souvislosti s problémy, kterým čelí Věci veřejné. Ty se začaly štěpit po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake z nejmenší vládní strany a jejího sněmovního klubu.

ODS i premiér během uplynulého týdne další spolupráci s prořídlým klubem VV, ze kterého odešlo za Peake zatím sedm poslanců, ostrými slovy vylučovali.

Rozhodnutí, zda bude vláda pokračovat, definitivně padne v pondělí, kdy má Peake Nečasovi sdělit, zda se jí podařilo z odpadlíků z Věcí veřejných získat dost poslanců k sestavení nového klubu ve Sněmovně. K přestupu k její platformě se snaží přesvědčit ještě čtyři či pět zatím nerozhodnutých poslanců Věcí veřejných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na jednání koalice přijel také Karel Schwarzenberg.

John v neděli při příchodu do Kramářovy vily připomenul, že v koaliční smlouvě vysloveně stojí, že vláda nebude postavena na přeběhlících. "Budu žádat vysvětlení, zda se skutečně stala tato šokující věc," uvedl.

John zopakoval, že Věci veřejné jsou připraveny přejít do opozice, současně jsou ale připraveny i na předčasné volby. "Tím, kdo rozbíjí vládu a učinil k tomu všechny kroky, nejsou Věci veřejné, ale pan premiér," řekl John.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na jednání koalice přijel i Radek John.

Nečas několikrát zdůraznil, že pro ODS je jedinou možností pokračování vlády, aby kromě klubů ODS a TOP 09 vládu podpořil právě nový klub formovaný Peake. Alternativou je rychlá cesta k předčasným volbám.

Reklama

Související témata:

Související články

Doktor si při námluvách pohrává s Peake

Ani pátek nenapověděl, zda vláda premiéra Petra Nečase (ODS) v pondělí padne. Snaha vicepremiérky Karolíny Peake získat na svou stranu deset poslanců, kteří by...

Výběr článků

Načítám