Hlavní obsah

Jižní Súdán stáhl vojáky z okupovaných ropných polí

– Džuba/Chartúm

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir v pátek nařídil vojákům, aby se stáhli z oblasti sporných ropných polí Heglig za hranici. Obsadili je minulý týden s obviněním severu, že je využívá jako základny pro útoky. OSN okupaci považovala za nezákonnou.

Foto: Alexander Dziadosz , ČTK/AP

Vojáci na jihu Súdánu v Talodi

Článek

Súdánský prezident Umar Bašír pohrozil Jižnímu Súdánu, který se od Súdánu odtrhl loni v červenci, "lekcí síly". Ve středu slíbil, že svobodí lid Jižního Súdánu a svrhne jihosúdáskou vládu, v jejímž čele jsou bývalí povstalci Súdánského lidového osvobozeneckého hnutí (SPLM). Ty označil za škodlivý hmyz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bašír odsoudil USA a OSN za nečinnost v době, kdy jihosúdánská armáda minulý týden obsazovala pohraniční oblast Heglig, kde jsou hlavní ropné vrty v Súdánu.

"Amerika na ně neuvalí sankce a Rada bezpečnosti také ne, ale súdánský lid je potrestá," řekl Bašír. "Dáme jim lekci síly. V Hegligu to neskončilo, je to začátek.“

Jižní Súdán původně stažení podmínil rozmístěním sil OSN. V pátek sice jednotky stáhl, ale prezident Kiir řekl, že Jižní Súdán na rozdíl od mezinárodního společenství oblast kolem města Heglig považuje za své území a že se ho nehodlá vzdát. Oblast je bohatá na ropu. Těží se tam polovina súdánské ropy. Jižní Súdán bych chtěl ropná pole získat pro sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám