Hlavní obsah

VV se dělí na špinavé a špinavější, prohlásil Sobotka a varoval Nečase před přeběhlíky

Novinky, jas, jov
Aktualizováno

Vláda v čele s premiérem Petrem Nečasem (ODS) by se podle lídra opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky neměla opírat o odpadlíky. Podle Sobotky ztratil kabinet legitimitu a nynější příklon části poslanců VV k nové platformě Karolíny Peake na tom nic nezmění. Sobotka zároveň vyzval Nečase, aby koalice požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"VV se tak dnes fakticky dělí jen na špinavou část a tu ještě špinavější," uvedl Sobotka a připomněl, že Peake dlouhodobě spolupracovala s nepravomocně odsouzeným Vítem Bártou, proti němuž se ve středu premiér ostře ohradil. [celá zpráva]

"Petr Nečas by si měl vzpomenout na svá nedávná slova o tom, že nebude vládnout s těsnou většinou nebo s přeběhlíky, a také na to, jak nedobře dopadla vláda Mirka Topolánka, která se snažila jít podobnou dobrodružnou cestou „lovení“ či přímo korumpování jednotlivých hlasů v Poslanecké sněmovně," dodal Sobotka.

Nečas ve středu uvedl, že chce mít pro kabinet Sněmovně "bezpečnou většinu", ale rozhodně nechce spolupracovat s klubem, který bude jakkoliv ovlivňovat "člověk odsouzený za korupci".

Požádejte Sněmovnu o důvěru, žádá ČSSD

Sobotka následně vyzval premiéra Nečase, aby po rozpadu VV požádal Sněmovnu o vyslovení důvěry vládě v nové konstelaci. Pokud tak Nečas neučiní, je sociální demokracie připravena vyvolat další hlasování o nedůvěře kabinetu.

Sobotka zopakoval, že jeho strana považuje za jediné možné východisko předčasné volby.

Ve stejném duchu se odpoledne vyslovil i šéf KSČM Vojtěch Filip. "Vláda má nulovou legitimitu," uvedl Filip s tím, že by od premiéra očekával kroky vedoucí rozpuštění Sněmovny a směřování k předčasným volbám. Podle šéfa komunistických poslanců Pavla Kováčika je cokoliv krom předčasných voleb jen "prodlužováním agónie".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám