Hlavní obsah

Boje o ropu mezi Súdány sílí, hrozí, že přerostou ve válku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm/New York/Džuba

Střety mezi Súdánem a loni odtrženým Jižním Súdánem se ve středu rozšířily do dosud klidných oblastí, takže hrozí regulérní válka mezi oběma zeměmi, uvedla BBC. Minulé úterý poslal Jižní Súdán vojáky do oblasti ropných polí Hegligu po útocích severního souseda. Rada bezpečnosti OSN konstatovala, že obě země jsou uzamčeny v logice války, a proto se nedaří dosáhnout mírového řešení sporů o hranice.

Foto: ČTK/AP

Bentiu na v Jižním Súdánu po náletu severu

Článek

Olej do ohně ve středu odpoledne přilil súdánský prezident Umar Bašír, když prohlásil, že jeho cílem je "osvobodit" jihosúdánský lid od jeho současných vládců.

Podstatou sporu je region Heglig bohatý na ropu, který by měl zůstat Súdánu, což obecně uznává mezinárodní společenství. Jih jej ale považuje za svou součást. Hranice zatím nebyla přesně stanovena. V regionu se těží polovina súdánské produkce ropy. Súdán, který ji exportuje do Číny, o nic nechce přijít. Jih by naopak rád získal příjmy pro sebe.

Foto: ČTK/AP

Padlí súdánští vojáci u cesty do Hegligu

Ve čtvrtek poslal Jižní Súdán do oblasti své vojáky po náletech a útocích severu. V pátek se jej sever pokusil opět dobýt, ale neuspěl. V sobotu si nálet dvou suchojů, které shodily šest bomb, vyžádal pět mrtvých.

Foto: ČTK/AP

Bentiu na v Jižním Súdánu po náletu severu

Ve středu se boje rozšířily severně od Aweilu asi 160 kilometrů západně od ropného pole Heglig. Zabito bylo sedm vojáků Jižního Súdánu a 15 súdánských.

Foto: Alexander Dziadosz , ČTK/AP

Vojáci na jihu Súdánu v Talodi

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rada bezpečnosti OSN zopakovala v úterý požadavek, aby se vojáci Jižního Súdánu stáhli z Hegligu a z oblasti Abyei a skončily všechny boje. Na obou stranách ale převládají názory tvrdého jádra, které dává přednost silovému řešení. Stálí členové Rady bezpečnosti zvažují uplatnění sankcí, aby obě strany dovedli k jednacímu stolu.

Foto: Alexander Dziadosz , ČTK/AP

Vojáci na jihu Súdánu v Talodi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám