Hlavní obsah

Nečas žádá jasnou většinu, nebo nové volby. S VV vládnout nechce

Novinky, jas
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) chce mít do pondělí jasno, zda má vláda ve Sněmovně "bezpečnou většinu". Pokud se tak nestane, chce prosazovat vypsání předčasných voleb. Nečas to uvedl ve středu na mimořádné tiskové konferenci.

Premiér Petr Nečas chce do pondělí jasnou většinu ve SněmovněVideo: Novinky

 
Článek

Nečas neupřesnil, co si pod pojmem "bezpečná většina" představuje. Řekl však, že to rozhodně není většina jednoho či dvou hlasů. "Bezpečná většina je větší než nebezpečná většina," dodal mnohoznačně premiér.

Premiér řekl, že považuje za vyloučené, že by založil existenci vlády na spolupráci s poslaneckým klubem, jehož členem by byl "člověk odsouzený za korupci". Nečas s odkazem na nepravomocně odsouzeného Víta Bártu uvedl, že odmítá i to, že by někdo takový mohl dění v klubu ze zákulisí ovlivňovat.

Fakt, že Bárta odmítl i přes své odsouzení opustit Sněmovnu, svědčí podle premiéra o tom, že "tady bude pokus řídit dál politickou stranu, nebo její torzo jménem VV, zpoza zákulisí - a to je nepřijatelné".

Kdo z poslanců VV se už vyjádřil
přechází ke Karolíně PeakeViktor Paggio, Jana Suchá, Dagmar Navrátilová, Martin Vacek, Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok
zůstává ve VVRadek John, Kateřina Klasnová, Jiří Štětina, Petr Skokan, Josef Novotný, Miroslav Petráň, Jana Drastichová
kdo se zatím nevyjádřilOtto Chaloupka, Radim Vysloužil, Milan Šťovíček, Michal Babák, David Kádner
Vít Bárta už dříve oznámil, že klubu VV odchází ale zatím tak neučinil, Josef Dobeš sice není členem VV, ale v klubu zůstává

Program vlády se měnit nebude

Pokračování vlády má podle něj smysl pouze v okamžiku, kdy bude i nadále prosazovat program vedoucí ke konsolidaci veřejných financí. "Nechci žádnou postupnou agónii," doplnil  premiér.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Koaliční smlouvu premiér i nadále považuje za základ programového prohlášení kabinetu. "Bude-li pokračovat tato vláda, nebudeme měnit ani čárku z programu," dodal.

Nečas chce nyní jednat se všemi zainteresovanými subjekty. Po zasedání kabinetu jej čeká schůzka s vicepremiérkou Karolínou Peake, která svým úterním odchodem z VV nynější situaci odstartovala. Odpoledne se sejde i grémium ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám