Hlavní obsah

Bral jste ze špatných kapes, vzkázali Kalouskovi hackeři, když napadli jeho stránku

Novinky, mif
Aktualizováno

Internetové stránky ministra financí Miroslava Kalouska napadli ve středu hackeři. K útoku se hlásí dvě skupiny hackerů - Raptor_hackerz a Anonymous.

Otisk hacknutých internetových stránek Miroslava Kalouska

Článek

Od středečního rána se na stránkách www.miroslav-kalousek.cz místo úvodní obrazovky zobrazovalo vyjádření hackerů, kteří Kalouska obviňují, že šetří na nesprávných místech.

„Zdá se nám, že se Vaše úsporná opatření dosti prodražila. Bral jste ze špatných kapes, a stejně to příliš nepomohlo. Snížil jste platy policistům, hasičům, záchranářům a podobným lidem, kteří při výkonu svého povolání riskují život, ale platů politiků se tyto změny významně nedotkly. My jsme Anonymous. Nemohli jsme nadále jen přihlížet Vašemu jednání, měl jste to očekávat,“ vzkázali Kalouskovi hackeři ve výzvě.

Původní stránky Miroslava Kalouska před hacknutím

Dotazem Novinek o hackerském útoku byl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob zaskočen a uvedl, že celá záležitost začne být řešena. Před desátou hodinou již administrátoři webu výzvu hackerů ze stránek stáhli.

Hackerské útoky na denním pořádku

Hackerské útoky nejsou v poslední době v Česku ničím výjimečným. V minulých dvou měsících se hackerům podařilo prolomit zabezpečení stránek brněnské KSČM a získat citlivá data o členech ODS. Zatím nikdy však neútočili na web jediného politika. Aktivní jsou Anonymous i v zahraničí. Na mušku si vzali web britského ministerstva vnitra či stránky Vatikánu. [celá zpráva]

Podle bezpečnostních expertů jsou útoky hackerů z hnutí Anonymous jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Více než dříve budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. V roce 2012 dojde také k ukázkovým akcím v oblasti kybernetické války. Hlavním cílem zatím bude spíše testovat možnosti těchto útoků. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní bude třeba uvědomit si i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména proti rozvodným sítím,“ konstatovala mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám