Hlavní obsah

V Homsu se navzdory příměří dál bojuje, Sýrie shání peníze na válku

Damašek

V syrských městech Homs, Hamá a Idlíb se v pondělí dál bojuje, i když vláda souhlasila s příměřím. Boje pokračují i po příjezdu prvních pozorovatelů OSN. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) uvedla, že si konflikt za 13 měsíců vyžádal životy více než 11 000 lidí. Podle serveru Debkafile hledá Sýrie peníze v Rusku a Číně, nabídla vládní dluhopisy.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Klid zbraní není podle ČTK ani od čtvrtečního příměří dodržován na sto procent. Podle opozice násilí roste, ale rozměrů, jaké mělo před příměřím, nedosahuje. Ačkoli se boje zmírnily, armáda zatím z měst nebyla stažena, byť i to Annanův plán předpokládal. V neděli v Sýrii zemřelo devět lidí, od vyhlášení příměří pak 55 osob.

V pondělí bylo hlášeno ostřelování Homsu, který patří k baštám opozice. Podle jejích zástupců jsou pod palbou čtvrti Chaldíja a Bajdá a hlášeni jsou tři mrtví. Opozice tvrdí, že přes dlouhou únorovou ofenzivu armáda třetinu města stále neovládá. V Hamá v pondělí zahynuli dva civilisté, zabily je bezpečnostní síly. V Idlibu bojují proti svým bývalým kolegům, kteří z armády dezertovali.

Pozorovatelé OSN na místě

Prvních šest pozorovatelů vyslaných OSN je už na místě. Mají připravit hlavní stan pozorovatelské mise a navázat první kontakty s vládou i opozicí. Skupina Maročana Ahmada Himmiše jednala na ministerstvu zahraničí o zásadách, podle nichž budou pozorovatelé působit. Hlavní podmínkou je volný pohyb, protože mise se chce vyhnout neúspěchu svých předchůdců, jež do Sýrie vyslala před několika měsíci Liga arabských států.

Zbylých 25 pozorovatelů by mělo do Sýrie dorazit v nejbližších dnech. Cílem jejich mise je dohlédnout na příměří, které začalo platit ve čtvrtek.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun varoval, že příměří je podle něj velmi křehké: „Je důležité, mimořádně důležité, aby syrská vláda uplatnila všechna opatření pro udržení stavu bez násilí.“

Na konci tohoto týdne by měla RB OSN rozhodnout o vyslání celého pozorovatelského týmu, který má mít až 250 členů.

Podle serveru Debkafile syrský prezident Bašár Asad ale varoval, že nemůže zajistit pozorovatelům bezpečnost, pokud nebudou dodržovat vládou vydaná nařízení.

Sýrie hledá peníze v Číně a v Rusku

Sever též upozornil, že se Asad připravuje na delší válku, pro kterou potřebuje další prostředky. Nabídl Moskvě a Pekingu vládní dluhopisy za 30 miliard dolarů. Zatím ale není jasné, zda mu země peníze poskytnou.

Podle severu Asada a jeho armádu platí Írán, který se bojí růstu vlivu sunnitů v případě Asadova pádu. Podle odhadů Debkafile si však rozsáhlé operace za využití tanků a dalších obrněných vozidel vyžadují náklady ve výši půl miliardy dolarů měsíčně.

Sýrie je v problémech, protože čelí embargu a je vydána na milost libanonským obchodníkům s palivy. Prodávají mu benzín a naftu za horentní ceny. Írán ale Asadovi pomáhá s vývozem ropy do Číny.

Rusko ale nemíní zřejmě nechat Asada padnout, protože v pátek rozhodlo o neustálém nasazení svých lodí ve východním středomoří u Libanonu, aby se nemohl zopakovat libyjský scénář, kdy NATO zahájilo útoky na Libyi a opozice pak svrhla Kaddáfího.

Reklama

Výběr článků

Načítám