Hlavní obsah

Čínský šálek Valentyne je nebezpečný, varuje ministerstvo

Praha

Ministerstvo zdravotnictví varuje před šálkem Valentyne původem z Číny. Z okraje pro pití se totiž uvolňuje lidskému organismu nebezpečné kadmium, výrobek proto nesplňuje hygienické požadavky. Informoval o tom mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Šálek Valentyne

Článek

Skleněný šálek s uchem z tvrzeného skla má objem 220 mililitrů. Je zdoben dekorem v podobě širokého červeného pruhu celém po obvodu. V červeném dekoračním pruhu jsou bílé a průhledné motivy připomínající mraky, květy a čáry.

Na šálku je nalepena bílá etiketa s údaji o výrobku: názvem, značkou, čárovým (EAN) kódem, kódem výrobku (Item number), uvedením dovozce, symbolu výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou) a dalšími údaji. Šálky jsou prodávány volně.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití z šálku může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickým kadmiem a následně k průniku kadmia do organismu člověka,“ varuje ministerstvo.

Toxicita kadmia je vysoká, látka se dokáže hromadit v lidském organismu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav, připomíná ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám