Hlavní obsah

Bárta dostal za podplácení podmínku, Škárka za podvod tři roky natvrdo

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 5 v pátek uložil šéfovi poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítu Bártovi trest za to, že podplácel svého tehdejšího spolustraníka Jaroslava Škárku. Soud Bártu potrestal 18 měsíci vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Bývalý poslanec VV, nyní nezařazený Jaroslav Škárka, dostal tři roky natvrdo za podvod. Oba se odvolali, žalobkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Soud vynesl rozsudek nad Bártou a ŠkárkouVideo: Novinky

 
Článek

Neformální lídr VV a někdejší ministr dopravy Bárta se měl podle verdiktu, který vynesl soudce Jan Šott, na konci března 2011 pokusit podplatit své bývalé stranické kolegy poskytnutím bezúročných půjček. Podle obžaloby si penězi kupoval loajalitu svých někdejších stranických kolegů Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Soud také Bártovi nechal propadnout částku 665 tisíc.

Foto: David W Cerny, Reuters

Vít Bárta se svou manželkou Kateřinou Klasnovou před jednací síní Obvodního soudu pro Prahu 5

Kočí od něj dostala obálku s půl miliónem podle žalobkyně proto, aby jako tehdejší šéfka poslaneckého klubu vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi měl dát 170 tisíc s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci. Škárka prý úplatek vzal a část použil.

Výkřik v soudní síni po vynesení rozsudkuVideo: Novinky

Bárta se hájil, že šlo pouze o půjčky. Kočí se Škárkou se prý jen snažili ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč.

Škárka má jít na tři roky za mříže

Škárka podle rozsudku peníze z Bárty vylákal s úmyslem ho později diskreditovat. Kromě tříletého nepodmíněného trestu ve věznici s dozorem mu soud také zakázal na dobu deseti let vykonávat funkci poslance.

"Jeho úmyslem od začátku bylo využít takto získané částky k následné diskreditaci Víta Bárty ve veřejném a politickém životě," prohlásil soudce, který tak nakonec nechal stranou obžalobu, která Škárku vinila z přijetí úplatku. Zatímco žalobkyně ho vinila z toho, že peníze vzal a část z nich použil, soudce ho poslal za mříže za to, že lhal a manipuloval důkazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Škárka soud nepřesvědčil, posílá ho na tři roky za mříže nepodmíněně.

"Vnímám to jako velkou nespravedlnost a využiji všechny opravné prostředky, aby rozsudek byl jiný," komentoval výrok soudu Škárka. "Dostal jsem trest za něco, co považuji za občanskou povinnost, ohlášení úplatku," dodal.

Bárta i Škárka se i po vynesení rozsudku cítí nevinníVideo: Novinky

"Nechci napadat objektivitu soudu, ale trest se mi zdá nepřiměřený až absurdní. Už proto, že pan Škárka byl velmi tvrdě odsouzen za podvod a Kristýna Kočí byla označena za absolutně nedůvěryhodnou osobu a lhářku. Jsem přesvědčena o Vítkově nevině," řekla na odchodu ze soudní síně místopředsedkyně Sněmovny za VV a Bártova manželka Kateřina Klasnová.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta odchází v doprovodu své manželky Kateřiny Klasnové od soudu.

Bárta ve čtvrtek prohlásil, že v případě, že bude odsouzen, ve vysoké politice končí. [celá zpráva]

Výkonná rada VV respektuje Bártovo rozhodnutí odejít z čela klubu. "Členové výkonné rady považují tento krok za výraz občanské i politické zodpovědnosti," uvedla strana v tiskovém prohlášení.

Anketa

Jaký je podle vás rozsudek nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou?
Přiměřený
28 %
Nepřiměřený
72 %
Celkem hlasovalo 23685 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám