Hlavní obsah

Další herci se derou do Senátu

Právo, Jan Rovenský

Po úspěchu Tomáše Töpfera, který se na křídlech modrého ptáka ODS před šesti lety vznesl do Senátu, se o totéž letos na podzim pokusí několik jeho kolegů – Ladislav Županič a Martin Stropnický.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Martin Stropnický

Článek

Naopak Simona Chytrová se chce dostat do zastupitelstva Královéhradeckého kraje. Svědčí o tom listiny do senátních a krajských voleb, s kterými přišli vládní občanští demokraté a Věci veřejné.

Nechceme už jen nadávat

Županič bude jako nestraník kandidovat za ODS v Prostějově, kde se narodil a odmaturoval. „Nikdy jsem nebyl v nějaké straně. Kandidaturu jsem si asi měsíc rozmýšlel. Jediný důvod, proč jsem do toho šel, je, že už mě nebaví nadávat, ničí to okolí i mě samotného. Také jsem názorově napravo od středu,“ řekl Právu.

Podle Županiče to ale neznamená, že by vůči ODS nebyl kritický, prý naopak. „Deset let jsem na pražský magistrát docházel jako ředitel karlínského divadla. Viděl jsem, že to tam byla jedna velká koaliční rodina, ODS, soc. dem. i komunisté,“ dodal.

Nadávat v hospodě nechce ani někdejší ministr kultury a donedávna umělecký šéf pražského vinohradského divadla Martin Stropnický. Podle svých slov zvažuje kandidaturu, nabídku však zatím tají.

„Jako občan cítím, že nastalo období, kdy není dobré se rozčilovat při sledování zpráv a probírat situaci po hospodách, ale zaujmout razantnější a konstruktivnější postoj,“ řekl Právu.

Půjde Stropnický za synem k zeleným?

Stropnický nicméně naznačil, že by do boje o Senát mohl jít za nějakou menší stranu či uskupení. „Patřím k nemnoha stotisícům lidí, kteří mají problém najít stranu, kterou by volili. Není nás sice málo, ale ne zas tolik, abychom zajímali ty největší hráče,“ tvrdí.

„Předloňské komunální volby ukázaly, že je poptávka po menších subjektech, navíc současná politika je dost nízko. Na druhou stranu je po zkušenosti s VV obtížné zakládat nové malé strany,“ dodal Stropnický.

Logicky by se nabízela Strana zelených, kde je aktivní jeho syn Matěj. Ani on nebyl sdílnější. „Máme primární volby. Nemělo by to být tak, že se přivede kandidát,“ uvedl s tím, že v květnu bude jasno. To, že s otcem vedl politické debaty, však prý neznamená, že by se názorově rozcházeli. „Polemiky jsme vedli kolem radaru a to téma je již pryč,“ dodal.

Maxa a Chytrová za VV, Töpfer ještě zvažuje

V první várce kandidátů ODS se poněkud překvapivě neobjevil senátor Tomáš Töpfer. „O kandidatuře se ještě jedná,“ řekl Právu. Na dotaz, zda se spíše kloní k tomu, zda mandát bude obhajovat, nebo ne, odpověděl: „Nejsem rozhodnutý k ničemu.“

Situaci s VV však na rozdíl od Martina Stropnického nevidí tragicky herečka Simona Chytrová, která za ně bude kandidovat do zastupitelstva Královéhradeckého kraje. Manželka režiséra Víta Olmera Právu řekla, že véčka podporuje od začátku.

„Jsem středově smýšlející, a když manžel točil film o investigativních novinářích, seznámila jsem se s Kačenkou Klasnovou. Do politiky jsem se dříve nepletla vůbec, ale nyní politikou žijeme, protože syn odešel studovat politické vědy,“ řekla Právu.

Podle svých slov oceňuje i to, že Klasnové manžel a neformální lídr VV Vít Bárta věnuje hodně peněz na kulturu a různým nadacím. Chytrová doplnila, že v Hradci Králové žila jako malá a že se do města pravidelně vrací za svou matkou. Olmer režíroval například Tankový prapor či Bony a klid, ke kterým scénáře psal současný předseda VV Radek John.

Za véčka chce na Chomutovsku do Senátu kandidovat i zpěvák a herec Martin Maxa, který zpíval v minulých předvolebních kampaních pro příznivce KSČM.

Do podzimních voleb jdou i sportovci – například jako nezávislý za VV chce na Českobudějovicku do Senátu kandidovat skifař a olympionik Václav Chalupa a za ODS do krajského zastupitelstva na jihu Čech se objeví fotbalista Karel Poborský.

Anketa

Patří herci a sportovci do politiky?
Ano, do politiky může každý
9,5 %
Ne, slouží jen jako lákadlo pro voliče
90,5 %
Celkem hlasovalo 16635 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám