Hlavní obsah

V Česku se zaregistruje téměř 20 000 nových domén každý měsíc

Novinky, zgl

Nové internetové stránky v Česku přibývají závratným tempem. Podle sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu, bylo ke konci roku 2011 evidováno 880 708 domén, což je meziroční nárůst o 131 907 webů. Průměrně tak bylo každý měsíc zaregistrováno 19 490 nových domén.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Pokud by se současné tempo udrželo – a průběžné statistiky tomu nasvědčují – milióntá doména by se v registru CZ.NIC měla objevit ještě do konce tohoto roku,“ konstatoval Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC.

Podle něj také statistiky poukazují na trend posilování podílu držitelů domén z řad jednotlivců. „Těm nyní patří 58 procent domén, podíl organizací tak oproti loňsku klesl o 8 procent,“ uvedl Filip.

Téměř polovina, 425 350 registrovaných domén s koncovkou .CZ, pak patří jednotlivcům. Přesto se najdou i rekordmani, kteří vlastní i několik tisíc webů. Rekordmanem je držitel vlastnící 4054 domén.

Z celkového počtu 880 708 domén mají nejvyšší zastoupení firemní weby (41 %), které následují parkované domény (19 %). E-shopy společně s nefunkčními stránkami mají téměř stejný podíl jako soukromé stránky – osm, respektive sedm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám