Hlavní obsah

Indonésii zasáhla 80centimetrová tsunami, evakuovali i Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V širokém pásu v oblasti Indického oceánu - od Thajska a Austrálie, přes Indii až po Jihoafrickou republiku - byla ve středu vyhlášena dvě varování před vlnou tsunami po silném zemětřesení s epicentrem ležícím 400 kilometrů severozápadně od Indonésie. Druhé varování přišlo po mimořádně mohutném následném otřesu o síle 8,2 stupně. První měl sílu 8,6 stupně Richterovy škály.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky zemětřesení v IndonésiiVideo: Reuters

 
Článek

Vlna, která dorazila do Indonésie, měla nakonec výšku 80 centimetrů. Úřady nyní zjišťují, zda vlna způsobila ztráty na životech či zraněné a zda napáchala také nějaké hmotné škody. Několik desítek centimetrů mohla mít i tsunami, která mohla zasáhnout odlehlé indické ostrovy Andamany a Nikobary. K vzdálenějšímu Thajsku, Indii nebo Srí Lance se mořská hladina nezvedla výše než o deset centimetrů.

Evakuovali turisty

Preventivně byli ale z ohrožených oblastí evakuováni i turisté, včetně českých. Všichni jsou v pořádku, žádné nebezpečí nehrozilo.

V řadě oblastí vyzvaly úřady lidi, aby opustili pobřeží a přesunuli se do vyšších poloh. Místy - zejména na Srí Lance a v Thajsku - byli evakuováni i turisté. Z pobřeží Srí Lanky bylo preventivně evakuováno asi 80 Čechů, řekl ČTK Tomio Okamura z  Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

"Podle dostupných informací od delegátů cestovních kanceláří v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku víme, že turisté pobývající v těchto destinacích jsou nyní v pořádku a nehrozí jim žádné nebezpečí," řekl Okamura.

Podle Okamury v současné době se v Indonésii nachází zhruba 120 Čechů, v Thajsku okolo 400 a na Srí Lance přibližně 80 českých turistů. Češi, kteří byli evakuováni na Srí Lance, byli převezeni do vnitrozemí. Pečuje o ně delegát cestovní kanceláře a nejsou již v ohrožení.

Dvě silná zemětřesení

Druhý otřes zasáhl západní Sumatru v 12:43 SELČ. Jeho epicentrum leželo poblíž epicentra prvního. Američtí seismologové u prvního původní informaci o síle otřesů snížili z 8,9 stupně Richterovy škály na 8,6 stupně.

Foto: ČTK

U Indonésie zemětřesení 8,7 stupně, vydáno varování před tsunami.

První vlna tsunami, která míří k pobřeží indonéské provincie Aceh, měla asi 20 centimetrů, uvedla BBC. Na jednom z thajských ostrovů měla jen deset centimetrů stejně jako na Srí Lance. V některých oblastech Indonésie ale stoupla hladina moře o 80 centimetrů. Na ostrově Nias byla vlna metrová.

Podle amerického geologa Garyho Gibsona ale epicentrum druhého zemětřesení snižuje hrozbu tsunami, napsala CNN.

Chaos a panika

"Nejde elektrický proud, všude jsou dopravní zácpy, jak se lidé snaží dostat do vyšších poloh. Všude znějí sirény a z mešit se ozývají súry z koránu," citovala agentura Reuters svědka z města Banda Aceh.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Po silném zemětřesení hrozí tsunami od Austrálie po JARVideo: Reuters

Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení, protože se zde stýkají zemské desky. Silné zemětřesení z roku 2004 vyvolalo tsunami vysokou několik metrů, která připravila o život 230 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám