Hlavní obsah

Příměří dodržíme, slíbila syrská vláda na pozadí sílících bojů

Teherán

Vyslanec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofi Annan během středeční návštěvy Íránu prohlásil, že se mu od syrské vlády dostalo ujištění, že dodrží plán pro příměří. Damašek dříve uvedl, že zastaví akce armády, dostane-li záruky o ukončení povstaleckých výbojů.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Bývalý generální tajemník OSN a nynější vyslanec organizace pro Sýrii Kofi Annan

Článek

Navzdory proklamacím o stahování vládních sil boje nabývají na síle, uvedla v úterý OSN. Totéž oznámila i syrská opozice, podle níž za posledních několik týdnů zemřelo tisíc lidí. Těžké ostřelování bylo hlášeno například z města Homs.

Annan v týž den prohlásil, že naděje na příměří stále existuje. Totéž zopakoval také ve středu v Íránu. Situace podle něj může být "už ve čtvrtek v šest ráno lepší".

Právě ve čtvrtek vyprší ultimátum, které Rada bezpečnosti OSN dala syrské vládě k ukončení vojenských operací v obydlených oblastech.

Šestibodový plán, který podpořila Rada bezpečnosti OSN, zahrnuje politická jednání, stažení těžkých zbraní a jednotek z obydlených oblastí, nerušenou humanitární asistenci, propuštění vězňů a svobodu pohybu pro novináře.

Boje v Sýrii trvají přes rok a vyžádaly si nejméně 9 000 mrtvých.

Reklama

Související články

V nemocnici v Homsu nalezli těla umučených

V lednicích v nemocnici v syrském Homsu nalezli odpůrci režimu 78 těl umučených lidí, uvedla ve čtvrtek CNN. Nemocnici obsadili v pondělí. Poté v ní provedli...

Výběr článků

Načítám