Hlavní obsah

Čínští komunisté se zbavili svého korunního prince

Novinky, rei
Peking

Vedení čínské komunistické strany v úterý odvolalo ze všech funkcí starostu města Čchung-čching a muže, o němž se hovořilo jako o možném budoucím předákovi země. Syn jednoho z revolučních vůdců Po Si-laj upadl do nemilosti stranického politbyra kvůli sérii opatření, jež byly v rozporu s vládní politikou. Policie navíc zatkla jeho manželku, kterou podezřívá ze zabití britského podnikatele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čínští komunisté se zbavili svého korunního princeVideo: Reuters

 
Článek

Rozkol mezi vedením strany a Poem vrcholil už dva měsíce. Nyní je Po vyšetřován kvůli „vážným porušením disciplíny“.

V Číně na podzim začíná obměna nejvyšších kádrů. Připravuje se jmenování nového prezidenta, předsedy vlády i sedmi nováčků do devítičlenného politbyra. Případ čchung-čchingského starosty však způsobil roztržku ve vedení. Čínští blogeři hojně spekulovali o pokusu o puč a o přetlačování dvou velkých klik uvnitř nejvyššího vedení.[celá zpráva]

Foto: Reuters

Po Si-laj a jeho manželka Ku Kchaj-laj

Po Si-laj byl podle listu New York Times mnohými straníky považován za rušivý element. Například jeho kampaň, která mimo jiné oživovala zpěvy revolučních písní na veřejnosti, vzbudila obavy z návratu ducha kulturní revoluce, jež si vyžádala desítky miliónů mrtvých. Za brutální byl považován i Poův boj proti zločinnosti.

Minulý měsíc se proti jeho politice vymezil i premiér Wen Ťia-pao, když prohlásil, že liberalizace ekonomiky v Číně musí pokračovat, jinak zemi hrozí návrat do turbulencí z 60. a 70. let.

Poova žena je podezřelá z vraždy 

V úterý se k Poovu případu s velkým odstupem poprvé vyjádřila agentura Nová Čína. Potvrdila dřívější informace, že 6. února se na americký konzulát ve městě Čcheng-tu dostavil bývalý policejní šéf Čchung-čchingu a Poova pravá ruka Wang Li-ťün. Bál se zřejmě o svůj osud poté, co údajně odhalil korupci a zločiny spojené se starostovou ženou.

Foto: China.org.cn/Handout , Reuters

Neil Heywood

Wang vypověděl o smrti Neila Heywooda z listopadu loňského roku. Brit byl nalezen mrtvý v hotelu v Čchung-čchingu. Policie tvrdila, že zemřel na následky požití množství alkoholu, a Heywood byl pohřben, aniž by byla provedena pitva. Podle Wanga byl Brit zavražděn.

Vyšetřovatelé na základě výpovědi případ znovu otevřeli a zjistili, že Heywood obchodoval s manželkou starosty i jeho synem. Poova žena Ku Kchaj-laj je podezřelá ze zabití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám