Hlavní obsah

Obama je znovu favoritem prezidentských voleb v USA

– Washington
Novinky, rei

Prezident USA Barack Obama má velkou šanci obhájit v podzimních volbách svůj post. Z průzkumu deníku Washington Post a televize ABC News vyšel lépe než favorit v republikánských primárkách, bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney. Od Romneyho se odklánějí především voličky, Obamovo slabinou je ekonomická agenda.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Předchozí průzkum přitom favorizoval Romneyho, jemuž v uplynulých měsících hodně pomohl rychlý růst cen benzínu. [celá zpráva]

Z nové ankety plyne, že by Obamu v současnosti volilo 51 procent Američanů, zatímco Romneyho jen 44 procent.

Republikáni zatím o svém kandidátovi nerozhodli, Romney je ale jasným favoritem. Pokud by ho ovšem už jen teoreticky porazil bývalý senátor a ultrakonzervativec Rick Santorum, vzrostly by Obamovy preference na 52 procent. Santorumovi by dalo hlas pouze 42 procent voličů.

Foto: ČTK/AP

Favorit republikánských primárek Mitt Romney

Od Romneyho se odvracejí hlavně ženy, republikánskému kandidátovi podle častých novinových komentářů chybí „lidská tvář“. Obamovou slabinou zase je a může být ekonomika, která se vzpamatovává jen pomalu.

Podnikatel Romney je v očích voličů věrohodný kritikou prezidentovy ekonomické agendy. Zatímco 47 procent z nich si myslí, že by řídil ekonomiku lépe, Obamovi v tomto směru důvěřuje jen 43 procent. Na druhou stranu se však většina domnívá, že Obama vytvoří více pracovních míst.

Reklama

Související články

Romney vyhrál další troje primárky

Bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney vyhrál další troje primárky republikánů, oznámila stanice CNN. Romney porazil svého nejvážnějšího konkurenta...

Výběr článků

Načítám