Hlavní obsah

Breivik není nepříčetný a může být souzen, rozhodli nově psychiatři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Extremista Anders Behring Breivik, který loni v létě zabil 77 lidí, je trestně odpovědný, a tudíž může skončit ve vězení. Necelý týden před zahájením soudu to v novém posudku uvedli norští psychiatři. V úterý o tom informoval deník Verdens Gang.

Foto: Christopher Olssan, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu v Oslu

Článek

Nově zveřejněná zpráva psychiatrů Terje Törrisena a Agnar Aspaase nepovažuje Breivika za mentálně vyšinutého a nepříčetného a tvrdí, že je za své řádění plně odpovědný.  Odborníci nejprve loni na podzim Breivika označila za duševně nemocného a nepříčetného.

Vrah, který se označuje za rytíře bojujícího za očistu národa a Evropy, tyto závěry odmítá. Trvá na tom, že je v pořádku a prohlásil, že pobyt na psychiatrii by pro něj byl horší než smrt. [celá zpráva]

Na adresu prvního posudku řekl, že se z 80 procent skládá ze lží. K druhému posudku uvedl Breivikův obhájce Geir Lippestad: "Řekl, že to očekával". Lippestad dodal, že nový posudek je "důležitým nástrojem" pro obhajobu.

Novou zprávu o psychickém stavu atentátníka si soud vyžádal poté, co první posudek vyvolal širokou kritiku veřejnosti. Mnoho lidí je totiž přesvědčeno o tom, že by Breivik měl být souzen.

Soud s 33letým Breivikem má začít v pondělí. Je obžalován z terorismu a hrozí mu doživotí.

Nor loni v červenci spáchal pumový atentát v centru hlavního města Oslo a následně se přepravil na ostrov Utöya, kde střílel do účastníků sjezdu sociálnědemokratické mládeže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norský psychiatr popisuje rozhovor s BreivikemVideo: Reuters

Reklama

Související články

Norsko kvůli Breivikovi změní zákon

Norsko plánuje kvůli Breivikovi změnit zákon o zdravotní péči. Má umožnit, aby mohli být psychicky nemocní jedinci drženi ve střežených zdravotnických...

Výběr článků

Načítám