Hlavní obsah

Velikonoční zajíček zamrzl, na Jizerce naměřili 22 stupňů pod nulou

Olomouc
Aktualizováno

Velikonoční pondělí se přikradlo v pořádně mrazivém hávu. V Olomouckém kraji v pondělí časně ráno padly na dvou místech více než 50 let staré teplotní rekordy. Mrazivé rekordní teploty naměřili meteorologové v Šumperku a Přerově. Teplotní rekordy padaly i v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Na Jizerce pak meteorologové naměřili na duben skoro neskutečných -22 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Pořádně chladno bylo skoro po celé zemi. Teploty se dostaly až pod minus 20 stupňů Celsia.

Článek

"Pozoruhodné jsou dnešní ranní minimální teploty v mrazových kotlinách, které pamatujeme z letošního února ve spojitosti s extrémními mrazy. Na Jizerce bylo -22°C, Modrava hlásila -18,5°C, Březník na Šumavě ohlásil o stupeň tepleji, tedy -17,5°C. Teplo nebylo ani na stanici Kvilda-Perla, kde bylo -15,2°C. Mrazy však rychle skončí a zítra odpoledne se dočkáme až 16 stupňů nad nulou," řekl Novinkám mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Sever Čech má za sebou pořádně mrazivou noc. Na několika měřicích stanicích v Ústeckém a Libereckém kraji padly teplotní rekordy. Meteorologové je naměřili v Bedřichově na Jablonecku, v České Lípě, Doksanech, Lounech a Žatci. Informoval o tom meteorolog Martin Novák z ústeckého pracoviště ČHMÚ. Nejstarší teplotní rekord v pondělí na severu Čech padl v jizerskohorském Bedřichově, kde mráz dosáhl minus 11,4 stupně Celsia.

"Tím o desetinu překonal rekord z roku 1956. Ale je to nějakých sedm stupňů za dubnovou nejnižší teplotou," dodal meteorolog.

V Olomouci rekord nepadl jen těsně

Nejnižší teplota v rámci Olomouckého kraje, minus 8,8 stupně, byla v pondělí ráno v Jeseníku. Rekord tam však nepadl. Uvedla to Eva Auxtová z ostravského pracoviště ČHMÚ.

"V Šumperku bylo v pondělí ráno naměřeno sedm stupňů pod nulou. Dosavadní teplotní rekord byl z let 1956 a 1957 a činil minus 5,5 stupně. Z roku 1956 byl i dosavadní rekord v Přerově a činil minus 6,6 stupně. Nyní tam bylo naměřeno minus 8,1 stupně," uvedla pracovnice ústavu. Mrazivo bylo i v jiných částech kraje, byť tam rekord nepadl. V Olomouci naměřili odborníci ráno minus 5,2 stupně, do rekordu z roku 1956 chybělo 0,8 stupně.

Rekordy padly ale i v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Například na letišti v Pardubicích naměřili meteorologové minus 6,5 stupně Celsia, původní rekord z roku 1978 měl hodnotu šest stupňů pod bodem mrazu, informoval Dušan Čičman z královéhradecké pobočky ČHMÚ. Teplotní rekord byl překonán také v Hradci Králové, kde v roce 2003 naměřili minus 5,3 stupně Celsia.

Na Labské bylo minus 11,4 °C

"Dnes na observatoři na Novém Hradci bylo 5,5 stupně Celsia pod bodem mrazu, na naší pobočce ve Svobodných Dvorech dokonce 6,3 stupně Celsia pod bodem mrazu," řekl Čičman.

Podle údajů z webu meteorologů teplotní rekord padl také například v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku, kde bylo ráno minus 10,5 stupně Celsia. Původní rekord z roku 2003 byl 10,2 stupně Celsia pod bodem mrazu. Ještě nižší teploty byly například na hřebeni Krkonoš, kde na stanici Labská naměřili meteorologové minus 11,4 stupně Celsia či v Adršpachu na Náchodsku, kde teploty klesly na 12,1 stupně Celsia pod bodem mrazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám