Hlavní obsah

Svržený malijský prezident Touré oficiálně rezignoval

Svržený malijský prezident Amadou Toumani Touré dopisem oznámil svou rezignaci. V neděli to podle agentury Reuters sdělil Djibril Bassolé, který jako ministr zahraničí Burkina Fasa stojí v čele vyjednávací skupiny 15členného spolku západoafrických zemí ECOWAS.

Foto: ČTK/AP

Svržený malijský prezident Amadou Toumani Touré

Článek

"Právě jsme obdrželi formální rezignační dopis od prezidenta Tourého," řekl Bassolé. Dodal, že nyní kontaktuje příslušné úřady, aby kvůli uvolněnému prezidentskému postu mohly přijmout potřebná opatření. Rezignace otevírá cestu k tomu, aby v souladu s ústavou byla jmenována prozatímní hlava státu.

Tourého, jehož mandát měl vypršet již za několik měsíců, svrhli vojáci 21. března. Následující den převzala moc v zemi vojenská junta. Ta se po silné zahraniční kritice armádního puče a po mezinárodních sankcích dohodla s hospodářským sdružením ECOWAS na předání moci do rukou prozatímního prezidenta, na vytvoření přechodné vlády a vyhlášení všeobecné amnestie, která se má týkat i strůjců puče.

Převratu využili povstalci ze severu Mali a vytlačili vládní síly z nejdůležitějších měst Kidal, Gao a Timbuktu. Fakticky nenarazili na odpor armády a Mali rozdělili na dvě části, na severu pak vyhlásili nezávislý stát Azavad. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám