Hlavní obsah

Severokorejská raketa je na rampě, země chystá jaderný test

Pchjongjang/Soul

Severní Korea přepravila na startovací rampu balistickou raketu, která má tento měsíc vynést umělou družici, která by měla odstartovat mezi 12. a 16. dubnem při příležitosti oslav stého výročí narození komunistického vůdce Kim Ir-sena. Podle jihokorejských tajných služeb KLDR také dokončuje přípravy na třetí jaderný test. Uvedla to v neděli agentura Jonhap. Oboje je porušením rezoluce Rady bezpečnosti.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Jang Myong Jin, ředitel kosmického střediska, ukazuje plán startu rakety Unha-3.

Článek

„Aktuální satelitní snímky nás vedou k závěru, že Severní Korea tajně kope nový podzemní tunel na jaderné střelnici vedle dvou dalších, kde byly provedeny předchozí testy,“ řekl nejmenovaný zdroj z jihokorejských tajných služeb agentuře AFP.

Satelitní snímky ukazují obrovské haldy písku a zeminy před ústím podzemního tunelu. "Máme potvrzeno, že výkopové práce postoupily do konečného stadia," řekl představitel jihokorejských tajných služeb.

Severní Korea poprvé vyzkoušela jadernou bombu v říjnu 2006, podruhé v květnu 2009, vždy v lokalitě Pung-kje na severovýchodě země.

Raketa na rampě

Severokorejci odvezli vlakem zahraniční novináře do místa kosmického střediska Sohae v Tongčchang-ri na severozápadním pobřeží země. Ukázali jim poslední fázi příprav rakety Unha-3 ke startu. Byly vidět všechny tři její stupně.

Foto: ČTK/AP

Vlak, který novináře odvezl do kosmického centra.

Ředitel střediska řekl, že přípravy dál pokračují a že brzy bude zahájeno plnění rakety palivem, i když neuvedl přesné termíny. Sdělil, že satelit vážící sto kilogramů bude na Zemi vysílat obrázky a informace, které se budou používat při předpovídání počasí a při hledání dalších přírodních zdrojů.

Raketa Unha-3 by měla odstartovat mezi 12. a 16. dubnem při příležitosti oslav stého výročí narození komunistického vůdce Kim Ir-sena, které připadají na 15. dubna.

Podle Západu je vynesení satelitu pouhou zástěrkou pro test rakety dlouhého doletu, která je porušením rezoluce RB OSN. KLDR tvrdí, že její kosmický program je mírový, a proto od vypuštění satelitu neodstoupila, i když jí kvůli tomu USA pozastavily potravinou pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám