Hlavní obsah

Před domluveným příměřím boje v Sýrii sílí

– Damašek
Novinky,

Nejméně 80 lidských životů si vyžádaly sobotní střety v Sýrii. Mezi mrtvými je přes 50 civilistů, z nichž většina byla zabita při velké ofenzivě syrské armády v centrální provincii Hamá. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na syrské opoziční zdroje. OSN Damašek obvinila, že vládní slib o ukončení bojů k 10. dubnu měl jen jako zástěrku, protože boje sílí.

Foto: Reuters

Dým nad syrským Hamá

Článek

Utajení pozorovatelé uvedli, že ostřelování města Latamná v provincii Hamá si vyžádalo životy nejméně 40 civilistů. Podle Syrské organizace pro monitorování lidských práv (OSDH) prudké boje o město trvaly v pátek až do půlnoci.

Ve městě Kusajr v provincii Homs palba vojáků zabila několik civilistů, včetně jedné ženy a dítěte.

Při střetech s vládními silami po celé zemi padlo také 28 příslušníků ozbrojené opozice.

Rada bezpečnosti OSN svou čtvrteční deklarací vyzvala syrské vedení, aby do 10. dubna zastavilo největší armádní operace. Opoziční síly na to mají lhůtu o dva dny delší. Klid zbraní má nastat 12. dubna. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obě bojující strany daly najevo, že šestibodový plán zmocněnce OSN Kofiho Annana na zastavení násilí přijímají. Nicméně generální tajemník OSN Pan Ki-mun už ve čtvrtek varoval, že se situace v Sýrii zhoršuje.

Od čtvrtka podle údajů opozice bylo zabito při vojenských akcích přes 110 lidí, většinou civilistů. Za posledních 24 hodin uniklo před násilím v Sýrii sedm stovek obyvatel do Turecka. Počet Syřanů, kteří do sousední země utekli za posledních 36 hodin, přitom překročil rekordních 2800. AFP poznamenala, že prchají před útoky armádních vrtulníků.

Od začátku syrské krize, trvající už rok, přijalo Turecko na svém území přes 24 000 syrských uprchlíků. Ankara kvůli jejich stálému přílivu požádala o zásah svět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám