Hlavní obsah

Zákeřný trojský kůň napadl stovky tisíc počítačů

Novinky, mif

Jako lavina se internetem šíří zákeřný trojský kůň Flashback. Za pouhé dva týdny se mu podle finské antivirové společnosti F-Secure podařilo nakazit více než 600 tisíc počítačů společnosti Apple s operačním systémem Mac OS X. Tohoto nezvaného návštěvníka využívají hackeři k získání kontroly nad napadeným počítačem. Upozornil na to server eWeek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Trojský kůň Flashback patří podle bezpečnostních expertů k jedné z nejzákeřnějších hrozeb na internetu. Uživatel si totiž počítač nezaviruje tím, že do něj něco stáhne, ale už pouhou návštěvou webové stránky.

Hackeři přitom tento nebezpečný kód nasazují kromě podvodných stránek i na legitimní weby, jejichž zabezpečení se jim podaří prolomit. Do počítače se pak nezvaný návštěvník dostane kvůli chybě v platformě Java, která se využívá na řadě webových stránek.

Hacker má nad počítačem naprostou kontrolu

Ve chvíli, kdy se trojský kůň v počítači zabydlí, získají nad ním hackeři naprostou kontrolu. Mohou se tak dostat k citlivým uživatelským datům uloženým na pevném disku, nebo celý stroj využít k napadení nějakého počítačového systému.

Oprava trhliny v platformě Java je již k dispozici ke stažení. Podle bezpečnostních expertů by s její instalací neměli uživatelé v žádném případě otálet. V počítačích s operačním systémem Mac OS X ji lidé mohou stáhnout prostřednictvím nástroje Software Update.

Většina nakažených počítačů je v USA

Nejvíce se trojskému koni Flashback „daří“ v USA, kde se mu podařilo nakazit přes 300 tisíc počítačů. Nezanedbatelný podíl má také v Kanadě nebo Anglii. Nakazit se mu ale podařilo i počítače od Applu v dalších evropských státech, například ve Francii, Německu, Španělsku, Itálii či Švýcarsku.

Rozšíření nákazy bylo evidováno také v Japonsku či Austrálii. Zda byly zavirovány také nějaké počítače v Česku zatím antivirová firma F-Secure nepotvrdila. Vzhledem k tomu, že Flashback byl odhalen v sousedních státech, není to zcela vyloučené.

Reklama

Výběr článků

Načítám