Hlavní obsah

Pražské VV Johnovi: rezignujte, kvůli vám míříme pryč z politiky

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražské buňky Věcí veřejných vyzvaly v pátek předsedu strany Radka Johna k rezignaci. Lídra VV viní z propadu véček a žádají svolání stranické konference do konce května, kde by se mělo zvolit i nové vedení. Vyplývá to z e-mailu předsedovi strany, který má Právo k dispozici. John na to reagoval slovy, že o rezignaci neuvažuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Domníváme se, že přes všechny zásluhy Radka Johna přišel čas dát šanci novému stylu vedení. Současný styl nás vede jen k definitivnímu a nevratnému opuštění politické scény,“ uvedli zástupci pražských VV ve společném prohlášení, které má Právo k dispozici.

„Místo plánovaného rozvoje dochází k jeho utlumování, místo budování funkční stranické struktury je současné vedení pohlceno soudními spory, nebo neustálým vymezováním se v rámci koalice. Namísto získávání nových členů odcházejí i ti, kteří stranu před časem zakládali,“ stojí také v e-mailu.

Pražská véčka také podpořila vicepremiérku Karolínu Peake, ministra dopravy Pavla Dobeše a ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, aby zůstali na svých postech a nepodávali v žádném případě demisi. „Tento krok by vedl k rozpadu celé vládní koalice a zřejmě i vypsání předčasných voleb,“ uvedly kluby.

Pražský region, za který byl zvolen jako poslanec John či šéf klubu Vít Bárta, se také přidal k Jihočeskému a Pardubickému kraji v rámci VV, které požadují svolání volební konference.

John k výzvě uvedl, že oslabuje pozici VV ve vládní koalici a že jako předseda má povinnost se účastnit jednání s ODS a TOP 09. „Až výsledky vyjednávání ukáží oprávněnost usnesení grémia strany, jistě se sejdu se zástupci pražských klubů. K jejich výzvě zaujme stanovisko i krajská rada a další orgány VV. Tyto kroky mají smysl, až budou známy výsledky koaličního vyjednávání,“ uvedl.

Peake na výzvu uvedla, že na konci příštího týdne zasedne grémium VV a „vyhodnotí jednání celého vedení strany i podněty z regionů“. „Právě regionální reakce považuji osobně za důležitou zpětnou vazbu,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám