Hlavní obsah

Texas zpustošila tornáda, brala i návěsy kamiónů

Novinky, rei
Dallas

Sever amerického státu Texas v úterý zasáhlo několik tornád. Meteorologové uvedli, že jich bylo až třináct. Živel si vyžádal několik zraněných a rozsáhlé škody. Tornáda brala auta, návěsy kamiónů, domy, vyvracela stromy a sloupy. Poškodila i letadla na dallaském letišti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Texas zasáhla tornádaVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo to jako z Čaroděje ze země Oz,“ řekla stanici CNN Gwen Dabbsová z města Lancaster, které se nachází jižně od hlavního města Dallasu. Tornádo jenom v Lancasteru zničilo asi 300 domů. Poničen byl i dům Dabbsové, která ale vyvázla nezraněná, když se schoulila do rohu místnosti a zakryla se dekami.

Foto: ČTK/AP

Škody v texaském Forney

Foto: Mike Stone , Reuters

Poškozená auta v Lancasteru

Tornáda přišla velmi rychle. „Bylo to najednou. Přestalo pršet a my jsme s jednou dívkou viděli, jak se blíží dvě tornáda. Udeřila asi 200 metrů od nás. Nadzvedla různé trosky a my jsme se rozhodovali, kam se schováme. Potom ta dívka řekla, abych se podíval za sebe. Tam se tvořilo třetí tornádo, ale nedotklo se země,“ uvedl Jonathan Cook z Fort Worthu.

Foto: ČTK/AP

Tornáda brala i návěsy a kontejnery.

Na televizních záběrech bylo vidět, jak tornáda berou auta i kamiónové návěsy. Některé domy tornádo zničilo úplně, další jsou bez střech, jinde chybí celé druhé patro. Škody zaznamenali i ve městech Kennedale a Arlington. Po tornádech a bouřích zůstalo bez proudu přes 47 000 domácností, obchodů a kanceláří.

Ustal také provoz na osmém nejrušnějším letišti světa v Dallasu. Podle CNN zde bylo poškozeno přes 110 letadel.

Foto: Tim Sharp , Reuters

Zkáza v Lancasteru

Rozsah škod se teprve zjišťuje. Meteorologové uvedli, že udeřilo nejméně šest, ale až třináct tornád. Přinejmenším dvě z nich byla „velká a extrémně nebezpečná“.

Starosta Dallasu Mike Rawlings ale upozornil, že následky mohly být horší. „Vyhnuli jsme se velké střele, tak by měly vypadat novinové titulky. Mrzí nás škody, ale nemáme jediného mrtvého a žádná větší zranění. Je to opravdu zázrak,“ prohlásil.

Foto: ČTK/AP

Zcela slisovaný návěs u Lancasteru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám