Hlavní obsah

Nečas v protiútoku: Podají-li véčkaři demisi, končím s nimi a voleb se nebojím

– Praha • Aktualizováno

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v úterý v reakci na oznámený odchod Věcí veřejných z koalice prohlásil, že odmítá vydírání a ultimáta a že očekává, že VV mu své požadavky přednesou osobně a ne přes média. Večer pak upřesnil, že pokud ministři za VV opravdu demisi podají, o žádné další spolupráci už se stranou jednat nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"V okamžiku podání demise jejich ministrů okamžitě mizí jakýkoliv prostor pro další jednání se stranou Věci veřejné o pokračování spolupráce stávajících tří koaličních stran," sdělil Nečas v tiskové zprávě.

K podání demise vyzvalo v úterý své ministry grémium VV. Mají tak učinit ve středu na zasedání vlády. VV zároveň sepsaly své podmínky, za kterých budou dál spolupracovat s vládou. Nečas je odmítl a řekl, že se nebojí předčasných voleb, které by měly proběhnout v co nejkratším termínu.

Pro předčasné volby se vyslovil i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Musím zdůraznit, že odmítám vydírání a ultimáta. Příčiny nevěrohodnosti vlády jsou především ve Věcech veřejných," prohlásil v úterý večer Nečas na mimořádné tiskové konferenci.

VV vznesly požadavek, aby premiér do 26. dubna představil konkrétní kroky, které navrátí vládě důvěryhodnost, a oznámil personální změny v kabinetu. Tím podmiňují další podporu vládě, případně svůj návrat do ní.

Věci veřejné podle něj žádné konkrétní návrhy nepředkládají, jen úkolují ostatní. Kritizoval zástupce nejmenší vládní strany, že mu své požadavky nesdělili osobně, nýbrž přes média.

"V případě, že vývoj povede k rozpadu vlády, neobávám se vypsání předčasných voleb, je to nejzodpovědnější postup pro tuto zemi," řekl Nečas. Připomněl, že vláda musí do 30. září připravit rozpočet. Sloučení sněmovních voleb s podzimními senátními a krajskými volbami proto považuje za nezodpovědné, neboť vláda vzešlá z těchto voleb by rozpočet připravit nestačila.

Kalousek: Volby nás zbaví odporných Věcí veřejných

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek v úterý reagoval na oznámený odchod Věcí veřejných z koalice návrhem na uspořádání předčasných voleb, které vidí jako nejpoctivější řešení. Další postup nicméně hodlá koordinovat s ODS a premiérem Nečasem.

"Jednat musí každý, ale rozhodně se nenecháme vydírat," reagoval Kalousek na rozhodnutí Věcí veřejných o demisi jejich ministrů.

Východiskem ze situace by podle Kalouska mohly být předčasné volby. "Ty sice nepřinesou ČR vůbec nic dobrého. Nicméně je to lepší než prodlužování této agonie a může přinést alespoň jedno pozitivum české politické kultuře - že co nejrychleji odstraní ze scény něco tak odporného jako je politický subjekt Věci veřejné," řekl místopředseda TOP 09.

Předseda TOP 09 a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg prohlásil, že je to konec vládní koalice. "Potvrzuje se moje teze, že v Čechách politické strany nekončí drtivou porážkou, nýbrž sebevraždou. Věci veřejné se k tomu rozhodly, že vyskočí z letadla bez padáku, tak mnoho štěstí," řekl krátce po návratu z Egypta Schwarzenberg. "Radši hrůzný konec než hrůza bez konce," dodal.

Předčasné volby chce i ČSSD a KSČM

Špičky ČSSD budou ve středu ráno mimořádně jednat o nejnovější vládní krizi. Šéf strany Bohuslav Sobotka předpokládá, že by na toto rokování mohly navázat schůzky s představiteli vládní koalice. ČSSD prosazuje předčasné volby do Sněmovny na podzim, chce je spojit s těmi senátními a do krajů.

„Země si nemůže dovolit troje volby za sebou,“ odkázal lídr soc. dem. na to, že Nečasova varianta by znamenala, že občané půjdou nejprve k volbám do Sněmovny, pak do krajů a Senátu a nakonec k volbám prezidentským. Podle Sobotky jde o otázku stability země a také o finanční hledisko.

Šéf KSČM Vojtěch Filip uvedl, že výhružky, které adresovaly koaličním partnerům VV, se jeví jako velmi nevěrohodné. "Navíc záleží na konkrétních ministrech za tuto stranu, zda výzvě grémia vyhoví a demisi skutečně podají, a na jednotlivých poslancích VV, zda vládě vypoví či nevypoví důvěru," upozornil. "Byla by to pro občany velká úleva, kdyby tato vláda padla, a byla by to první užitečná věc, kterou by VV udělaly. Vzhledem k dosavadním zkušenostem s tímto subjektem si však naděje neděláme," dodal Filip.

Předčasným volbám v co nejbližším termínu nebrání. „Považuji to za rozumné, neodkládal bych to,“ řekl Právu s tím, že podzimní termín prosazovaný ČSSD by znamenal dočasné vládní řešení, které by zemi neprospělo.

Anketa

Jaký by měl být další osud vlády?
Vláda by měla zůstat v současném složení.
53,9 %
Vláda by měla zůstat, ale s obměněnými ministry.
15 %
Měla by být menšinová vláda ODS a TOP09 s podporou VV.
2,1 %
Vládnout by dál až do řádných voleb měla tzv. úřednická vláda.
1,2 %
Vláda by měla hned skončit a měly by být předčasné volby.
27,8 %
Celkem hlasovalo 113769 čtenářů.

Premiér Petr Nečas k oznámení odchodu VV z koalice

1. Odmítám jakékoliv vydírání a ultimáta.

2. Příčiny nevěrohodnosti vlády jsou především ve Věcech veřejných a měly by zpytovat svědomí. Ve svém prohlášení nic konkrétní nenavrhují, jen úkolují a obviňují ostatní.

3. Očekávám, že mi to sdělí osobně, ne v podobě mediálních vzkazů, a že budeme o této situaci jednat.

4. Občanská demokratická strana bude postupovat koordinovaně s těmi koaličními partnery, kteří hodlají dodržovat koaliční smlouvu, tedy s TOP 09.

5. V případě, že vývoj povede k rozpadu vlády, nebojím se ani rychlých předčasných voleb a považuji to za nejzodpovědnější řešení vůči naší zemi.

Petr Nečas, předseda vlády

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám