Hlavní obsah

Vdovy po bin Ládinovi dostaly minimální tresty

Islámábád
Aktualizováno

Tři vdovy po teroristovi Usámovi bin Ládinovi a dvě jeho nejstarší dcery byly v pondělí v Pákistánu obviněny z nelegálního pobytu v zemi. Současně byly odsouzeny k trestu vězení v délce 45 dní, i když mohly dostat až deset let.

Foto: ČTK/AP

Dům v pákistánském Haripúru, kde se skrýval Usáma bin Ládin

Článek

Vdovy Amal Ahmad Abdul Fatahová, Khairja Sabárová a Siham Sabárová a dvě nejstarší dcery Usámy bin Ládina byly odsouzeny za to, že nelegálně přešly pákistánské hranice. Dostaly trest 45 dnů žaláře.

Protože byly ve vazbě od začátku května loňského roku, kdy americké speciální jednotky šéfa Al-Káidy zabily, trest už si odseděly a očekává se, že budou během dvou týdnu deportovány. Zatímco Jemen uvedl, že je ochoten nejmladší bin Ládinově ženě Fatahové umožnit, aby se vrátila, Saúdská Arábie tomu v případě sester Sabárových vzdoruje.

Ženy byly ve speciálním vězení, které bylo zřízeno v domě v Islámábádu. Byly v něm se všemi svými dětmi.

Amal uvedla při výsleších i některé podrobnosti o životě teroristy. Po atentátech na New York a Washington a americké invazi do Afghánistánu přešla ilegálně afghánskopákistánskou hranici. Když v pákistánském Haripúru v roce 2003 přivedla na svět v porodnici dceru Aasiji a o rok později syna Ibrahima, prokazovala se falešnými dokumenty. [celá zpráva]

Po celou dobu jim pomáhali členové dvou stále stejných rodin. Část jich byla zabita při americkém útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám