Hlavní obsah

Disidentka Su Ťij bude poslankyní, oslavují její přívrženci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

Vůdkyně barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij usedne po dvou dekádách věznění do poslaneckého křesla. V neděli to oznámili její kolegové z Národní ligy pro demokracii (NLD).

Foto: ČTK/AP

Aun Schan Su Ťij opouští volební místnost.

Článek

Výsledky doplňovacích voleb jsou zatím předběžné. Su Ťij podle nich vede s 65 procenty hlasů v 82 ze 129 volebních místností jejího volebního okrsku, uvedla agentura AP.

Potvrzení jejího vítězství a získání prvního veřejného postu by podle AP bylo významným milníkem v této zemi na jihovýchodě Asie, které téměř 50 let vládla armáda. Su Ťij byla většinu z posledních 20 let držena v domácím vězení a stala se symbolem boje za svobodu. Ještě nedávno bylo nebezpečné mít u sebe jen její fotografii, nyní jsou ulice měst polepené jejími plakáty.

Největší opoziční uskupení NLD, které je považováno za favorita voleb, v neděli také sdělilo, že si bude formálně stěžovat na podvody, které podle strany provázejí hlasování ve volebních místnostech. Někde prý byly zfalšovány volební seznamy.

Vládu generálů v civilu to neohrozí

Moc vládnoucí strany očekávaný úspěch NLD ani zdaleka neohrozí, protože v barmském zákonodárném systému je tisícovka křesel, z nichž na 80 procent jich má a zůstane straně USDP, kterou vytvořila bývalá vojenská junta.

Hlasování je vnímáno především jako příležitost pro novou barmskou civilní vládu, aby dokázala, že to myslí vážně se započatými reformami, a aby přiměla mezinárodní společenství ke zrušení sankcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Disidentka Su Ťij smí poprvé k internetu

Barmská disidentka a držitelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij dostala od místních úřadů internetové připojení. Barmská vojenská vláda jí internetové...

V Barmě se po 20 letech sešel parlament

V Barmě v pondělí po více než dvaceti letech zasedal parlament. V poslaneckých lavicích usedli představitelé zvolení ve sporných listopadových volbách. Drtivou...

Barma má po 22 letech prezidenta

Barmský parlament v pátek zvolil novým prezidentem dosavadního premiéra, pětašedesátiletého generála ve výslužbě Thein Seina. Barma obsadila úřad prezidenta...

Výběr článků

Načítám