Hlavní obsah

Fico představil svou vládu, bude v ní sedět i několik nestraníků

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Příští slovenský premiér Robert Fico představil v pátek kandidáty na ministerské posty v jednobarevné vládě strany Směr-sociální demokracie, která zvítězila v nedávných parlamentních volbách. Ministerská křesla obsadí také několik nestraníků.

Foto: ČTK/AP

Robert Fico

Článek

Do čela vlády se podruhé postaví Robert Fico (48), který vedl slovenskou vládu i v letech 2006 až 2010. Jeho strana Směr-sociální demokracie získala 10. března v parlamentních volbách přes 44 procent hlasů a může sestavit vládu sama. Slovensko bude mít první jednobarevnou vládu od roku 1989. Fico původně nabídl možnost vytvoření koalice, ale představitelé pravicových stran to odmítli.

Nemáme se na koho vymlouvat

Fico přebírá vládu ve zcela odlišné situaci, než v roce 2006. Tehdy potřeboval koaliční partnery a vybral si Slovenskou národní stranu Jána Sloty a Lidovou stranu HZDS Vladimíra Mečiara. Tento krok nepřijali s pochopením evropští socialisté, kteří na několik měsíců pozastavili členství Směru ve Straně evropských socialistů. Po letošních volbách se může Směr spolehnout pouze na sebe, ale přebírá i plnou odpovědnost za vládnutí. „Jsme v jiné situaci. Budeme před vámi nazí. Nemáme se na koho vymlouvat,“ řekl Fico.

Do čela resortu financí se postaví místopředseda strany Směr Peter Kažimír. Čeká ho nelehký úkol stabilizace veřejných financí a reforma daňového úřadu. „Pro každý stát je základem, aby daňový úřad fungoval bez problémů,“ reagoval Fico na neúspěšné zavedení nového systému v daňové správě, o které se neúspěšně pokusila odcházející vláda premiérky Ivety Radičové.

Zvláštní daň za luxus

Kažimír již avizoval některá opatření pro ozdravení veřejných financí. Slováci si například připlatí při koupi luxusnějších automobilů formou zvláštní registrační daně na auta. „Sazba daně bude záviset na výkonu motoru nebo množství emisí. Škodovky to určitě nebudou,“ uvedl Kažimír v rozhovoru pro slovenský deník Hospodárske noviny. Slovensko pravděpodobně zvýší daň bankám, nejziskovějším firmám a občanům s vysokými příjmy.

Ministrem vnitra se stane další místopředseda Směru Robert Kaliňák, který zastával stejný post také v první Ficově vládě. Policisté si jeho působení pochvalovali, ale opozice v čase jeho působení kritizovala například příliš rychlé oznámení výsledků vyšetřování napadení studentky maďarské národnosti Hedvigy Malinové v Nitře. Tento případ vyvolal napětí ve slovensko-maďarských vztazích. Skandálem skončil také případ policisty, který v lednu 2010 při výcviku psa uložil trhavinu do letadla na lince Poprad-Dublin.

Obranu povede Martin Glváč a životní prostředí Peter Žiga. V případě nového ministra životního prostředí ochranáři upozornili, že Žiga v minulosti obchodoval s dřevem a nikdy se k životnímu prostředí nevyjadřoval. Zajímavostí je, že první Ficova vláda resort životního prostředí zrušila a obnovila ho až vláda premiérky Radičové.

Diplomacie v dobrých rukou

Ministrem zahraničí se stane nestraník a zkušený diplomat Miroslav Lajčák, který tento post zastával i v první Ficově vládě. Lajčák dosud působil jako výkonný ředitel evropského diplomatických sboru pro Rusko, Východní partnerství a západní Balkán. Má výborné kontakty a na Slovensku převládá názor, že diplomacie bude v dobrých rukou.

Dalším nestraníkem ve vládě by měl být ministr hospodářství Ján Valko, který byl šéfem představenstva Jaderné vyřazovací společnosti. Toho zatím předsednictví strany Směr neschválilo. Rozhodne se začátkem příštího týdne.

Nestraníkem je také současný šéf Slovenské advokátské komory Tomáš Borec, který by měl zastávat post ministra spravedlnosti. Kolegové advokáti považují Borce za zkušeného odborníka.

Bez stranické příslušnosti je rovněž bývalá ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Zuzana Zvolenská, která bude ministryní zdravotnictví.

Fico zvažuje nový resort

Bývalý ministr financí první Ficovy vlády Ján Počiatek bude řídit resort dopravy. Tento resort by měl koordinovat také eurofondy. Ministrem školství a kultury budou další místopředsedové strany Směr Dušan Čaplovič a Marek Maďarič. Dosavadní generální manažer Směru Ján Richter povede resort práce, sociálních věcí a rodiny.

Vláda by měla vytvořit nový post místopředsedy vlády pro koordinaci velkých investičních projektů, v jehož čele by měl být exministra dopravy Ľubomír Vážny. „Vláda bude mít zájem posunout například projekt širokorozchodní železnice,“ uvedl Fico. Širokorozchodní železnice v současnosti vede z Ruska a Ukrajiny do Košic. Fico zvažuje její prodloužení do Bratislavy nebo až do Vídně.

Podle politologa Grigorije Mesežnikova nestraníci ve vládě určitě nebudou dělat samostatnou politiku, která by nebyla loajální vůči Směru. „To jsou nereální očekávání. Bude to vláda jedné strany,“ řekl. Politolog Michal Horský hodnotí složení vlády pozitivně. Fico podle něho postupoval při obsazení ministerských křesel zodpovědně a dosadil do vlády většinou osvědčené politiky.

Kandidáti na ministerské posty:

Premiér:Robert Fico
Obrana:Martin Glváč
Životní prostředí:Peter Žiga
Spravedlnost:Tomáš Borec (nestraník)
Finance:Peter Kažimír
Zdravotnictví:Zuzana Zvolenská (nestraník)
Zahraničí:Miroslav Lajčák (nestraník)
Školství:Dušan Čaplovič
Kultura:Marek Maďarič
Vnitro:Robert Kaliňák
Doprava:Ján Počiatek
Sociální věci:Ján Richter
Zemědělství:Ľubomír Jahnátek
Hospodářství:Ján Valko (nestraník, zatím nebyl nominován)

Reklama

Výběr článků

Načítám