Hlavní obsah

Rekordní jackpot v loterii padl

– New York • Aktualizováno

Rekordní jackpot 640 miliónů dolarů (11,9 miliardy korun) americké loterie Mega Millions má tři vítěze. Agentura AP v sobotu uvedla, že částku si rozdělí držitelé tří tiketů ze států Maryland, Illinois a Kansas. Pravděpodobnost výhry byla prý jedna ke 176 miliónům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slosování loterie s rekordní výhrouVideo: Reuters

 
Článek

Částka vyvolala obrovský zájem sázejících. Před prodejnami ve všech 42 státech, kde loterie funguje, se podle agentury AP tvořily ještě v pátek dlouhé fronty. Prodej sázkových tiketů skončil až čtvrt hodiny před losováním, které se uskutečnilo v Atlantě v noci na dnešek, v 05:00 SELČ.

Pravděpodobnost výhry byla podle odborníků jen zhruba jedna ku 176 miliónům. Matematici také upozorňují, že člověk má padesátkrát větší šanci, že ho zasáhne blesk, než že rekordní jackpot získá.

Američani už jsou celí natěšení na devítimiliardový jackpotVideo: Novinky/Reuters

Dosud nejvyšší výhra nejen ve Spojených státech, ale i na celém světě padla v roce 2007. Bylo to rovněž v loterii Mega Millions. Dva lidé ze států New Jersey a Georgia si tehdy rozdělili 390 miliónů dolarů (nyní asi 7,2 miliardy korun).

Nejvyšší výhra v Česku

Rekordní výhra v české loterii Sportka padla na jaře 2002, kdy se dva výherci podělili o 148,6 milionu korun. Jediný výherce si pak nejvyšší sumu, 112,9 milionu korun, odnesl v srpnu 2003. Tuto neděli se pak ve Sportce hraje o téměř 158 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám