Hlavní obsah

Véčka skrývají své velké dárce za anonymní akcie. Také v Panamě

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Dva ze tří největších loňských sponzorů Věcí veřejných se schovávají za anonymní akcie. Jedna z těchto firem navíc sídlí v Panamě, která platí při utajování vlastní identity mezi zaslíbené země. Véčka přitom patří mezi bojovníky proti anonymním akciím.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta, Dagmar Navrátilová, Radek John a Tomáš Jarolím (zleva) z VV na tiskové konferenci

Článek

Dva velké sponzory, kteří dali VV celkově šest miliónů korun, spojuje podle internetového výpisu z obchodního rejstříku společná adresa v jednom domě u pražského Muzea. Kastelis, a. s. daroval véčkům 3,5 miliónu Kč. Firmu vlastní společnost Tribunus Plebis, a. s., jejíž jediným akcionářem je společnost LBE International Business and Marketing Advising sídlící v Panamě. Tribunus Plebis, který obchoduje s realitami, má přes členy představenstva, dozorčí rady a vlastněné firmy vazby na desítky dalších subjektů na českém trhu.

Další významný sponzor VV, firma Malepar, s. r. o., zabývající se internetovou reklamou a aplikacemi, dala véčkům 2,68 miliónu. Patří firmě Digital Investment, a. s., jejíž vlastník také není kvůli anonymním akciím znám.

Právo včera Malepar oslovilo, na Kastelis se nepodařilo najít kontakt. Na dotaz, zda může potvrdit, že firma financovala VV, Galyna Shyrina z Maleparu odpověděla: „Nemůžeme se k tomu vyjadřovat.“

Společnost Dennon Consulting byla nejštědřejším dárcem véčkařů, loni jim totiž věnovala 6,4 miliónu korun. Také na tuto firmu se nepodařilo najít kontakt. Z internetového výpisu z obchodního rejstříku vyplývá, že firmu sídlící pod Pražským hradem na Jánském vršku blízko parlamentního areálu vlastní jednatřicetiletý Alexander Kvajko, který má bydliště uvedeno v izraelském Ašdodu.

Seznam sponzorů obsahuje výroční finanční zpráva VV, která bude zveřejněna společně s informacemi z ostatních politických stran v pondělí.

Na žádost Práva tři největší sponzory véček dodal v předstihu poslanec Michal Babák. Strana dostala za rok 2011 sponzorské dary v celkové výši 38,5 miliónu korun.

John: Je třeba odkrýt vlastnictví firem

V politickém programu VV se píše, že strana v rámci protikorupčních opatření prosazuje zrušení akcií na doručitele, tedy anonymních akcií.

Na konci ledna předseda VV Radek John hovořil o nebezpečí, jaké pro společnost představují firmy s anonymní vlastnickou strukturou. „To jsou ti loupežníci, kteří ukradli desítky a stovky miliard. A právě proto je třeba odkrýt vlastnictví anonymních společností,“ řekl při projednávání zákona o veřejných zakázkách.

TIC: je to podezřelé

Podle ředitele české pobočky Transparency International (TIC) Davida Ondráčky jsou informace o anonymních vlastnících sponzorů podezřelé. Podle něj situaci vyřeší zbrusu nový zákon, který bude založen na otevřenosti a drakonických postizích.

„Velmi mi to připomíná skandály s financováním ODS z 90. let. Mělo by se předpokládat, že jde o černé financování, které má za cíl skrýt skutečného původce či sponzora. Politická strana by v takovém případě měla částku vrátit nebo odvést na charitativní účel,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám