Hlavní obsah

Poplašení Britové si dělají zásoby benzínu, jedné ženě vzplál v kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

York

Čtyřicetiletá Britka z Yorku utrpěla vážné popáleniny na čtyřiceti procentech těla. Vzplál jí benzín, který přelévala v kuchyni z jedné nádoby do druhé. Vláda tento týden vyzvala Brity, aby si udělali zásoby benzínu kvůli jeho očekávanému nedostatku v důsledku hrozící stávky jeho přepravců.

Foto: ČTK/AP

Před pumpami v Británii se tvořily nekonečně dlouhé fronty.

Článek

Zatím není jasné, jaké druhy kanystrů Diane Hillová používala, ale v kuchyni současně vařila, uvedl list Daily Telegraph. Není také známo, zde si jeho zásoby udělala na radu vlády, která lidem doporučila, aby ho nakoupili a skladovali v garážích.

Kabinet už čelí tvrdé kritice ze strany hasičů, kteří varovali, že skladovat benzín je velmi nebezpečné.

Poté, co žena utrpěla popáleniny, vydali hasiči další varování. „Veřejnost musí být mimořádně opatrná, když skladuje benzín a manipuluje s ním. Je třeba si uvědomit všechna rizika. Nádoby s palivem nesmějí být v obytných prostorách, jako jsou kuchyně, obývací pokoje a ložnice, ani pod schodišti,“ řekl Peter Hudson ze severoyorkshireských hasičských a záchranných služeb.

„Nikdy si nenoste benzín domů. Když ucítíte benzínové výpary v garáži, okamžitě větrejte a ujistěte se, že tam nikdo neotáčí vypínači. I malinká jiskra může způsobit explozi,“ varoval.

Hasiči také varovali před tím, aby se benzín skladoval ve větších nádobách, než jsou desetilitrové.

Hrozí stávka

Vláda přišla s doporučením kvůli možné stávce firem přepravujících ropné deriváty včetně benzínu a nafty. Její termín ještě nebyl zveřejněn. Stávka během Velikonoc ale už byla vyloučena. Odbory dopravců dodaly, že dávají přednost jednání.

V Británii propukla nákupní horečka. Ve čtvrtek vzrostl zájem o benzín o 172 procent a o naftu o 77 procent, uvedla BBC. Kvůli panice policie uzavřela některé pumpy na jihu Anglie.

Reklama

Výběr článků

Načítám