Hlavní obsah

Opožděná razie na islámské radikály ve Francii, zatkli jich 19

Paříž/Toulouse
Aktualizováno

Francouzská policie zadržela v pátek ráno devatenáct islámských radikálů. Většina jich pocházela z Nantes a z okolí Toulouse, kde nedávno zabil Mohammed Merah sedm lidí včetně tří židovských dětí. Speciální bezpečnostní jednotky se zaměřily na osoby podezřelé z podpory salafistické organizace Forsane Alizza.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opožděná razie na islámské radikály ve Francii, zatkli jich 19Video: Reuters

 
Článek

Salafistickou skupinu Forsane Alizza, která propaguje džihád, vláda 29. února zakázala. Mohammed Merah se k ní hlásil. Značná část zatčených pochází z okolí Nantes, kde žijí vedoucí představitelé organizace.

Dále se zatýkalo v Paříži, Lyonu, Marseille, Nice a Le Mans.

Speciální zásahová jednotka police RAID a příslušníci kontrarozvědky DCRI také zajistili několik zbraní včetně jednoho samopalu kalašnikov.

Foto: Stephane Mahe , Reuters

Příslušníci francouzské speciální jednotky policie GIPN odvádějí islámského radikála zadrženého v Coueronu u Nantes.

Akce kvůli střelci

Zásah přišel poté, co prezident Nicolas Sarkozy vyzval policii, aby posoudila nebezpečnost osob, o kterých se ví, že sympatizují s radikálním islámem. Mohamed Merah byl kvůli návštěvám Afghánistánu na seznamu podezřelých islámských radikálů, ale podle policie nebyl nebezpečný, i když byl patnáctkrát trestaný. [celá zpráva]

"Nesouvisí to jen s Toulouse, zahrnuje to celé území, souvisí to s radikálním islámem a je to v plném souladu s justicí... Uskuteční se další podobné operace, které nám také umožní vyhostit ze země lidi, kteří zde nemají co dělat," prohlásil Sarkozy v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1.

Merahův případ je považován za flagrantní selhání tajných služeb. Merah byl zadržen v Afghánistánu policií, předán do rukou amerických vojáků a deportován do Francie. Byl na seznamu osob, které nesměly letět do USA. [celá zpráva]

Foto: Stephane Mahe , Reuters

Příslušníci francouzské speciální jednotky policie eskortují islámského radikála zadrženého v Coueronu u Nantes.

Třiadvacetiletý Merah 11., 15. a 19. března chladnokrevně zastřelil sedm lidí, tři vojáky, tři malé židovské děti a rabína. Elitní jednotka ho zastřelila po více než třicetihodinovém vyjednávání a obléhání v jeho bytě v Toulouse. Uvedl, že šlo o odplatu Francii za její účast ve válce v Afghánistánu, za pomstu dětí, které umírají v Gaze, a za to, že Francie zakázala muslimkám, aby na veřejnosti měly zahalenou tvář.

Pátrání po komplicích

Krátce po zabití Meraha prokurátor François Molins řekl, že vyšetřovatelé budou hledat jeho veškeré možné komplice. Za možné spolupachatele policie dosud oficiálně označuje vrahova bratra, islámského radikála Abdelkadera Meraha, který byl zatčen. V jeho autě našli pistoli, která byla použita při útocích, a výbušniny. [celá zpráva]

Pátrá po dalším muži, který se měl účastnit krádeže skútru, jenž Mohamed používal při útocích. Zatím také není jasné, kdo poslal televizi Al-Džazíra videa, která Merah natočil při útocích. Flash disk byl odeslán v době, kdy byl Merah už v obklíčení. [celá zpráva]

Ve čtvrtek byl také objeven ukradený Renault Clio, kde byly díly skútru a helma, kterou používal. Clio našli 80 kilometrů od Toulouse.

Reklama

Výběr článků

Načítám