Hlavní obsah

Já prostě odpálím Bártu, říká Kočí na nové nahrávce. Podle VV chystala kšefty s koalicí

Právo, Novinky, rsk, jas, ada
Aktualizováno

Věci veřejné ve čtvrtek zveřejnily další tajnou nahrávku, na níž Kristýna Kočí hovoří o tom, jak "odpálí (Víta) Bártu". VV pohrozily odchodem z vlády, neboť tvrdí, že se jejich koaliční partneři pokusili "koupit" jejich poslance.

Nová nahrávka Kristýny Kočí

 
Článek

Podle předsedy strany Radka Johna se VV staly obětí puče a předmětem dražby koaličních partnerů. "Dražby o tom, která koaliční strana dá více za potenciální přeběhlíky," prohlásil John.

VV svolají širší vedení, aby se poradily o dalším postupu. Podle VV způsobila nahrávka "značnou krizi důvěry".

O dalším postupu budeme jednat, tvrdí John

„Tajné nahrávky nejsou praktikami VV. Pořizovali je pouze dva odpadlíci na objednávku, aby rozbili VV,“ prohlásil John. Na dotaz, zda svolání širšího vedení strany může znamenat první krok k odchodu z koalice, se John vyhnul odpovědi: „Svoláme grémium, které bude jednat o dalším postupu.“

"Z nahrávky poslankyně Kočí je jasně průkazné, že aktivně jednala nejen se zástupci ODS, ale i se zástupci TOP09. Proto nadále odmítáme jakékoli moralizující výroky obou koaličních partnerů na účet Věcí veřejných. Dražba našich poslanců se totiž dá pokládat za neúspěšný pokus o pokřivení výsledku řádných parlamentních voleb z roku 2010," tvrdí VV v usnesení výkonné rady.

Foto: Jakub Herzán, Novinky

Tisková konference Věcí veřejných k nové nahrávce

Nahrávka měla diskreditovat Bártu, tvrdí Jarolím

Inkriminovanou nahrávku prý Kočí předala soudu, který řeší údajné uplácení Bárty. Ten je podezřelý, že poskytl úplatek poslanci Jaroslavu Škárkovi a právě Kočí.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím řekl, že výkonná rada VV byla svolána kvůli tomu, že nahrávka unikla do médií a že se na veřejnosti objevily nepřesné informace.

Co mimo jiné zaznělo na nahrávce z úst Kristýny Kočí
"Nabídka jasně řečena jako nějakej set up... Od tatínka, od Jirky, respektive od Nečase."
"Sorry, já prostě odpálím Bártu."
"Kalousek mi poslal velkou částku nebo velkou, velmi velkou nabídku. Jako opravdu hodně velkorysou. Kterou já jsem teda odmítla. Ale jenom proto, že jsem si řekla, jaká je realita."
"Ta Nečasova varianta je relativně rychlá."
"Mám nabídku, že ve čtvrtek Bárta přes našeho velmi blízkého člověka chce schůzku ve třech, s tím člověkem, aby nám dělal mediátora. Prostě nějak se dohodnout. Ale už není o čem."

„Zdůrazňujeme, že tento důkaz je oficiální součástí soudního spisu. Kristýna Kočí systematicky a dlouhodobě pořizovala utajované zvukové záznamy z nejrůznějších porad. Tyto nahrávky měly sloužit k diskreditaci VV, především Bárty. Také tato nahrávka vznikla na záznamovém zařízení Kristýny Kočí,“ prohlásil Jarolím.

Podle něj jde o pokračování nahrávky známé jako "těžké červené víno", která se loni objevila na internetu ve čtyřech částech. Není známo, kdo ji vypustil na veřejnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta, Dagmar Navrátilová, Radek John a Tomáš Jarolím (zleva) na tiskové konferenci k tajné nahrávce.

Plky a nesmysly, tvrdí Nečas i Kalousek

Nedatovaná nahrávka zachycuje rozhovor Kočí s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV). Kočí na nahrávce mimo jiné hovoří o nespecifikovaných nabídkách, které měla dostat od (Petra) Nečase (ODS) i Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Jsou to stejné plky stejné slečny Kočí jako v proslulé nahrávce s kapučínkem. VV by neměly do svých vnitřních problémů zatahovat koaliční partnery,“ řekl Právu k nejnovější kauze premiér Petr Nečas (ODS).

Kalousek jakoukoliv nabídku pro Kočí rezolutně odmítl. „Nebudu spekulovat, zda příčinou je provokace nebo bájná lhavost. K žádným takovým rozhovorům nikdy nedošlo,“ uvedl ministr.

"O věrohodnosti mého prohlášení nemůže být pochyb, neboť každý soudný člověk ví, že pokud by k takovému hovoru skutečně došlo, byl bych dle etického kodexu Věcí veřejných fízlovsky nahrán a nahrávka by byla dávno zveřejněna,“ dodal s tím, že s Kočí nikdy nejednal mezi čtyřma očima, ale vždy pouze za přítomnosti dalších lidí.

Kočí chtěla frakci uvnitř VV, osvětlil Jankovský

Jankovský nahrávku okomentoval s tím, že na přelomu let 2010 a 2011 nebyly jeho vztahy s vedením VV ideální, neboť se hovořilo o jeho možné výměně, což mu prý potvrdila i Kočí.

Kočí mu prý řekla i o nespokojenosti uvnitř klubu a tendencích na omezení vlivu Bárty vytvořením frakce. "Počátkem března jsem byl Kristýnou Kočí informován, že se také v rámci koalice ozývají hlasy, podporující její vznik s vidinou jiného koaličního rozložení," osvětlil ministr.

"Informace jsem vyhodnotil jako nepodložené a možnost vzniku frakce jsem považoval za nesprávnou," dodal s tím, že to Kočí oznámil. Bártu o tom informoval až počátkem dubna, což nyní vnímá jako chybu, neboť vztahy s vedením se mezitím upravily.

Reklama

Výběr článků

Načítám