Hlavní obsah

Zachránit Řecko nelze, pomohla by jen dvojí měna, říká šéf polské centrální banky

Berlín

Neustálé snahy Evropské unie o záchranu Řecka jsou „beznadějné“ a Atény by měly přijmout vlastní měnu s dočasným zachováním eura pro bankovní vklady. Pro čtvrteční vydání německého listu Financial Times Deutschland to řekl guvernér polské centrální banky Marek Belka.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Jeden z mnoha protestů Řeků proti úsporným opatřením vlády

Článek

„Země podle všeho potřebuje na určitou omezenou dobu zvláštní systém,“ řekl Belka. „Nevolám po vytlačení Řecka z eurozóny, dalo by se ale uvažovat o zavedení platebního nástroje pro použití uvnitř země, zejména ve veřejném sektoru,“ dodal.

Mzdy by se v Řecku v takovém systému vyplácely v nové měně, jejíž kurz by byl nižší než kurz eura, zatímco bankovní úspory Řeků by mohly zůstat v eurech, aby neztratily na hodnotě. Taková „skrytá devalvace“ by pro cizinu zlevnila řecké zboží a služby a zvýšila jejich konkurenceschopnost, uvedl Belka.

„Řekové budou muset podstoupit další oběti, takto se to ale bude dít civilizovaným způsobem. Jejich turistický sektor a další služby musí být cenově přitažlivější. Řecko musí začít znovu,“ řekl šéf Polské národní banky.

Za „beznadějnou“ označil Belka evropskou strategii požadovat po Řecku neustálé drastické snižování mezd a cen, které má zvýšit konkurenceschopnost. Stejně bezvýchodné je podle něj podporovat zemi stále novými úvěry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám