Hlavní obsah

Generální stávku ve Španělsku provázely střety protestujících s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Desítku zraněných a na 60 zatčených si ve Španělsku ve čtvrtek ráno vyžádaly střety mezi policií a stávkujícími. V zemi probíhá jednodenní generální stávka proti reformám a škrtům nové pravicové vlády. Proti nim brojí odbory, ke stávce se připojili například zaměstnanci všech velkých automobilek po celém Španělsku, lékaři či řidiči městské hromadné dopravy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčky demonstrantů s policií v MadriduVideo: Reuters

 
Článek

V pátek se bude schvalovat rozpočet, který počítá s výrazným omezením výdajů na sociální a další oblasti. „Cílem reforem měla být ochrana podnikatelů, koho ale reformy skutečně chrání, jsou velké společnosti,“ řekla BBC Marie Joseová, protestující v Madridu.

Stávkující s rudými odborářskými prapory zatarasili brzy ráno vstup do podniků, bank, skladů a hlavních silnic městské hromadné dopravy v Madridu i v dalších městech v zemi. Vykřikovali protivládní hesla a na přihlížející policisty reagovali pískotem. Na řadě míst musela zasahovat policie. Podle ministerstva vnitra bylo zatčeno 58 osob a lehce zraněno šest policistů a tři stávkující.

Generální stávka výrazně omezila dopravu, očekává se, že do konce dne bude v provozu pouze 30 % městské hromadné dopravy. V zemi vyjede asi jen 20 % vlaků a omezení nastanou i v letecké dopravě. Letecké společnosti Iberia, Air Nostrum a Vueling zrušily v průměru 60 % svých letů.

„Otázkou není, jestli se stávky účastní hodně, nebo málo lidí, ale zda se dostaneme z krize,“ vyjádřil se k situaci ministr financí Cristobal Montoro.

Turisty čekají problémy

To komplikuje situaci pro zhruba 500 českých turistů, kteří do Španělska v průběhu dne mají přiletět, nebo se ze země budou vracet. Zdravotnické služby budou fungovat jako o svátcích. Omezeny budou i další služby například regionální televize v Andalusii, Katalánsku a v Madridu.

Od roku 1977 se jedná o šestou generální stávku, která v zemi proběhla. Poslední celonárodní protest se konal v září 2010 proti reformním snahám tehdejší levicové vlády. Tu nedávno nahradil kabinet v čele s konzervativním premiérem Marianem Rajoyem, který se pod tlakem Bruselu snaží snížit státní deficit Španělska a zadluženost země.

Problémovým bodem je i velmi vysoká míra nezaměstnanosti. Změny v legislativě by pro firmy znamenaly snazší a levnější cestu k propuštění zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám