Hlavní obsah

Totálně zpackaná akce, ukázala kontrola vyšetřování Janouškovy nehody

• Aktualizováno
Novinky, val, nig

Policejní prezident Petr Lessy vyhodnotil postup policie po páteční nehodě jako absolutně nestandardní. Lobbista měl být podle něj po nehodě zadržen, nemělo mu být dovoleno telefonovat a podle jeho názoru jako policisty měl být podroben testu na drogy. Naopak použití pout nebylo třeba.

Petr Lessy o policejním zásahu proti Romanu JanouškoviVideo: Novinky

 
Článek

„Osoba zcela jistě měla být zadržena,“ konstatoval Lessy na úterním brífinku. S ohledem na pokus Janouška o útěk se nedalo podle něj v té době předpokládat, že by se Janoušek dostavil k podání vysvětlení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy (vpravo) a ředitel pražské policie Martin Vondrášek

Podle Lessyho policie pochybila také v případě eskorty. Neměla Janouškovi dovolit neustále držet mobilní telefon u ucha a telefonovat. V tomto případě mají policisté povinnost zamezit kontakt s jinými osobami kromě vyrozumění právníka a nejbližších.

Lessy označil za vysoce nestandardní jednání skutečnost, že Janouškovi nebyla provedena kontrola, zda je pod vlivem psychotropních a omamných látek. První zkouška na alkohol proběhla s pozitivním výsledkem, další Janoušek podle záznamů odmítl. Ještě jedna zkouška na alkohol proběhla zhruba za hodinu, opět s „vysoce pozitivním výsledkem“.

Došlo k chybě u zadržení

Co se týče nasazení pout, záleží podle Lessyho na situaci a vyhodnocení policie, zejména pokud by je zadržený mohl ohrozit na bezpečnosti nebo by se pokusil o útěk. Nic podle něj nesvědčí o tom, že by se takto Janoušek choval.

Foto: TV Prima

Policisté Romanu Janouškovi po nehodě nenasadili pouta a po výslechu ho pustili.

Lessy uvedl, že došlo k pochybení v zadržení dotyčného. Policista podle něj musí informovat státního zástupce, který se mohl dostavit na místo události, zatímco podle Lessyho „v tento okamžik o tom státní zástupce nevěděl“.

Policejní orgán navíc podle Lessyho sice případ se státním zástupcem před propuštěním Janouška konzultoval, ale informoval o něm pouze v míře nedbalostní nehody.

Lessy se omluvil veřejnosti

„Chtěl jsem se veřejnosti jménem policie omluvit za toto selhání,“ uvedl Lessy s tím, že doufá v poučení se z celé události. Z ní se také rozhodl vyvodit opatření. Vyzval šéfa pražské policie Martina Vondráška „k vyvození osobní odpovědnosti z tohoto pochybení“.

Foto: TV Nova

Roman Janoušek po havárii

Lessy v úterý rovněž oznámil, že přijal nabídku svého náměstka Vladislava Husáka na rezignaci. „Byť není sebemenší podezření, že by Husák i v řádech měsíců s Janouškem komunikoval,“ dodal Lessy a zdůraznil, že ani on sám s Janouškem není nijak spojen. „Janouška jsem v životě neviděl, nemám ani jeho telefonní číslo,“ řekl Lessy. O Husákovi se poslední dobou spekulovalo jako o blízkém člověku Romana Janouška. Do května by měl ve funkci náměstka skončit.

Policejní prezident rovněž rozhodl o předání celého případu z pražské policie krajské policii Královéhradeckého kraje, aby zabránil zpochybňování vyšetřování. [celá zpráva]

John Lessyho chápe

Bývalý ministr vnitra a předseda VV Radek John považuje postup policie při zatýkání lobbisty Janouška za nestandardní, a proto chápe požadavek policejního prezidenta Lessyho směrem k pražskému krajskému policejnímu řediteli k vyvození odpovědnosti.

„Myslím si, že občan má vědět, že policie bude s každým zacházet stejně a tady zjevně nezacházela. Pokud by se stávalo, že občané jsou si rovnější a někteří jsou zatýkáni jinak, a někteří jsou nezatýkáni, tak by v tomto státě nemělo smysl vůbec existovat,“ řekl John novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám