Hlavní obsah

Janoušek má stále řidičák, policie mu ho už vzít ani nemůže

– Praha
Právo, Novinky, Josef Koukal

Lobbista Roman Janoušek, ač podle obvinění spáchal dopravní nehodu pod vlivem alkoholu, může dál řídit. O řidičský průkaz totiž nepřišel. Policisté mu ho v pátek, kdy přejel ženu, jíž předtím narazil do auta, nevzala, protože řekl, že ho u sebe nemá.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek měl v dechu 2,2 promile alkoholu.

Článek

To, že Janouškovi zůstal řidičský průkaz, Právu potvrdila ještě před pondělním vyhlášením informačního embarga mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

„Nemohla mu ho sebrat z toho důvodu, že na místě prohlásil, že ho nemá u sebe, a zpětně to není možné,“ vysvětlila Kropáčová.

O řidičský průkaz podle ní Janoušek může přijít až v okamžiku, kdy by mu soud jako součást případného trestu zakázal na určitou dobu řízení.

Podobné je to i s pasem. Jak Právu sdělil Janouškův advokát Vít Široký, cestovní doklad v pátek u sebe neměl, tudíž mu nemohl být zabaven.

„Nemyslím si, že by mu byl zabaven později,“ uvedl Široký s tím, že u Janouška ani žádná obava z případného útěku neexistuje. „Obvyklé je, že pokud se obviněný rozhodne jet třeba na zahraniční dovolenou, orgánům činným v trestním řízení to dobrovolně oznámí,“ dodal advokát.

Hrozí mu deset let

Janoušek je obviněn z úmyslného ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až deset let vězení.

Postup policistů při jeho zadržení bude prověřovat inspekce. Z prověrky, kterou si nechal udělat policejní prezident Petr Lessy, prý vyplynulo, že pražští policisté postupovali "vysoce nestandardně." [celá zpráva]

Podle vyšetřovatelů Janoušek spolupracoval. Přitom ale odmítl například krevní test na přítomnost alkoholu a podle lékařů se choval arogantně. Policistům se navíc před zadržením snažil utéct.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám