Hlavní obsah

Janoušek se přes právníky omluvil ženě, kterou srazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podnikatel Roman Janoušek se přes právníky omluvil ženě, do níž v pátek najel svým vozem poté, co s ním chtěla řešit havárii, kterou předtím zavinil. Prý byl ve stresu.

Foto: TV Nova

Roman Janoušek po havárii

Článek

„Byl jsem kontaktován právníky pana Janouška, abych tlumočil rodině poškozené, že ho to mrzí, že se stalo něco, co se nemělo stát, a vše bylo způsobeno jeho stresem z posledních dnů,“ řekl Právu advokát poškozené Vietnamky Josef Lžičař.

Janouškův stres měl souviset se sérií zveřejněných odposlechů telefonních hovorů, které vedl s primátorem Pavlem Bémem (ODS) v době jeho působení na pražském magistrátu.

Janouškův obhájce Vít Široký uvedl v pondělí na ČT, že jeho klient se chtěl poškozené omluvit osobně. „Chtěl se omluvit osobně, ale já jsem mu to rozmlouval, aby to nebylo vnímáno jako ovlivňování," řekl Široký.

Podle jeho slov zatím není jasné, zda šlo v případě poškozené skutečně o těžkou újmu. S klientem prý zatím neprojednával, o jakou finanční částku by se v případě mimosoudního vyrovnání mohlo jednat.

Žádná konkrétní částka, kterou by Janoušek rodině nabízel, podle Lžičaře nepadla. „Vzkázal, že je připraven veškerou škodu nahradit mimosoudně. Zatím se ale dá těžko hovořit o škodě, protože ta ještě nebyla vyčíslena,“ podotkl advokát.

O předání omluvného vzkazu byl prý požádán jedním z Janouškových právníků, jeho jméno ale neuvedl. Rodina omluvu vzala na vědomí. „Tlumočil jsem to otci, synovi a dceři,“ upřesnil Lžičař s tím, že se zraněnou ženou, která leží na úrazovém oddělení v motolské nemocnici, zatím osobně nemluvil.

Zároveň dodal, že řešit celou událost mimosoudně tak, aby se Janoušek vyhnul trestnímu stíhání, není možné s ohledem na kvalifikaci trestného činu coby těžkého ublížení na zdraví. Janoušek tak může pouze dobrovolně uhradit vzniklou škodu a následky včetně nákladů na léčení zraněné ženy, bolestného, případně ztížení společenského uplatnění či jiné nemajetkové újmy. „Zatím nevíme, jak dlouho bude nemocná a jestli zranění budou mít trvalé následky,“ odmítl Lžičař spekulovat o možné částce, kterou by jeho klientka mohla uplatňovat.

Žena dostala policejní ochranu

Nehoda se odehrála v pátek. Vlivný podnikatel narazil v Praze 4 svým vozem do auta jedenapadesátileté Vietnamky. Řidička chtěla nehodu řešit, došla proto před lobbistovo auto. Podnikatel se ale prý rozjel, ženu srazil a z místa nehody pak ujel. Policie ho dostihla a při dechové zkoušce mu naměřila v dechu přes dvě promile alkoholu.

Policie v pondělí překvalifikovala jeho jednání na úmyslný zločin. Za úmyslné ublížení na zdraví hrozí Janouškovi tři až deset let vězení.

Policie mezitím zareagovala na výzvu předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera, který v sobotu varoval před možným nátlakem na ženu či její rodinu. Vietnamka je tak nyní pod policejní ochranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám