Hlavní obsah

Průvodce muslimským manželstvím: Tahej ji za ucho, mlať ji rukou či klacíkem

Novinky, Jakub Kynčl

Nově vydaná kniha nazvaná Dar pro muslimské páry (A Gift For Muslim Couple) vyvolala ve světě velký rozruch. Nepokrytě totiž radí mužům, aby fyzicky trestali své ženy. Proti knize se však po celém světě postavili umírnění muslimové, kteří tvrdí, že kniha podporuje domácí násilí.

Foto: idarastore.com

Nová kniha je široce dostupná jen z islámských online knihkupectví.

Článek

Kontroverzní 160stránková kniha má být podle autora jakousi inspirací pro nově oddané páry či dvojice, které jsou spolu teprve několik let. Jejím autorem je Maulavi Ashraf Ali Thanvi, který je podle deníku Daily Mail prominentním islámským vzdělancem.

"Kniha pojednává o předmětu manželství a vztahu po vstupu do něj. Stejně tak se věnuje i úskalím manželství a příčinám jeho rozpadu," stojí v propagačním textu na přebalu knihy. Stejně tak tvrdí, že ukazuje případy z každodenního života a přináší rady pro různé aspekty rodinného života, včetně toho, jak vést spokojené manželství.

Skutečnost je však taková, že po otevření knihy zjistíte, že podle autora bude asi nezbytné "držet manželku na uzdě" či jí dokonce i vyhrožovat. V knize doslova stojí: "Manžel by měl manželce vyhrožovat s vlídností a láskou, dokonce i v případech, kdy se mu bude někdy zdát hloupá či pomalá."

Mlaťte ji, ale ne přehnaně

Autor se ve své publikaci věnoval také právům manžela. Do těch podle něj patří i to, že manželka nemůže opustit společný dům bez manželova povolení, musí vyplňovat jeho touhy a zkrášlovat se pro něj.

Čím si však kniha vysloužila zákaz v naprosté většině běžných knihkupectví, to je kapitola, ve které autor mužům radí, aby své manželky bili. V knize se tak muslimové dočtou, že mohou mlátit ženu rukou či klacíkem, tahat ji za uši či zabavovat jí peníze. Dodatek, že by se muži měli vyvarovat přemrštěného násilí na své manželce, už knihu před zákazem opravdu nezachránil.

Povědomí o knize se začalo šířit poté, co se dostala do prodeje v kanadském knihkupectví. Dostupná je jinak pouze po internetu z knihkupectví zaměřených výhradně pro muslimy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám