Hlavní obsah

Bratr zabijáka z Toulouse se podle policie podílel na krádeži skútru

Toulouse

Abdelkader Merah, starší bratr útočníka z Toulouse Mohameda Meraha, byl přítomný při krádeži skútru použitého při vraždách na jihu Francie. Informovala o tom v sobotu s odvoláním na francouzskou policii agentura AFP, podle níž Abdelkader prohlásil, že je na činy svého bratra "hrdý".

Foto: Reuters

Policisté hlídkují před domem, kde byl střelec z Toulouse dopaden.

Článek

Případem, který šokoval celou Francii, se dnes zabývají i účastníci schůzky, kterou na 11:30 svolal prezident Nicolas Sarkozy a účastní se jí i premiér, několik členů vlády a vysocí policejní představitelé. Na programu jsou otázky bezpečnosti, ale také výkonnost policie v souvislosti s vyšetřováním sedminásobné vraždy.

AFP jen krátce předtím uvedla, že policie převezla devětadvacetiletého Abdelkadera Meraha i s přítelkyní do vazby v Paříži, na níž dohlíží protiteroristická policejní jednotka. Ve vazbě, která na ně byla uvalena v úterý ráno, mohou zůstat do nedělního rána, protože ve Francii může být vazba prodloužena na 96 hodin v případech spojených s terorismem.

Převoz do zařízení protiteroristického oddělení SDAT na pařížském předměstí Levallois-Perret byl nutný, pokud by někdo z nich měl předstoupit před soudce, protože je to právě pařížský soud, který od pondělního rána vede vyšetřování případu, uvedla AFP.

Třiadvacetiletý Mohamed Merah byl sám, když od 11. do 19. března postupně zabil sedm lidí včetně tří židovských dětí, rabína a tří vojáků v útocích, které šokovaly celou Francii. Meraha zastřelila speciální jednotka po dvoudenním obléhání jeho bytu v Toulouse ve čtvrtek před polednem.[celá zpráva]

Kdo pomáhal vrahovi?

Vyšetřovatelé se ale snaží zjistit, kdo mohl logisticky pomáhat tomuto mladému muži, který se sám označil za mudžáhida ve službách Al-Káidy. Už nyní je jasné, že žil zjevně nad své poměry a nejasný zůstává také původ početného arzenálu, který policie našla v jeho bytě.[celá zpráva]

Jeho bratr Abdelkader, který se zapojil do salafistického hnutí, původně policistům tvrdil, že o kriminálních činech svého sourozence neměl tušení.

Do vazby byla vzata i Merahova matka Zoulika Aziriová, která ale byla ještě v pátek pozdě v noci propuštěna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám