Hlavní obsah

Že vám není hanba, odmítl Janoušek komentovat nehodu

Praha
Aktualizováno

Lobbista Roman Janoušek způsobil v Praze 4 dopravní nehodu, od níž ujel, aby následně srazil řidičku, která se jej snažila pronásledovat. I od této nehody ujel a zastavit se ho podařilo až policistům. Před nimi se pokoušel utéct. Policisté ho dostihli a zjistili u něj v dechu 2,2 promile alkoholu.

Janoušek odmítl nehodu komentovatVideo: TV Prima

 
Článek

Janoušek odmítl po výslechu na policii nehodu jakkoli komentoval a dotazy reportéra TV Prima odbyl slovy: "Kluci, kluci, že vám není hanba."  Černé audi, které Janouška odváželo (sám je neřídil), porušilo okamžitě dopravní předpisy, když bez zastavení projelo stopku před hlavní silnicí a ohrozilo projíždějícího řidiče.

Nehoda, pro kterou je nyní Janoušek vyšetřován, se stala v pátek dopoledne v Michli. Řidič ve voze Porsche Cayenne lehce narazil do volva. Od nehody se pokusil ujet.

"Poté, co zastavil na nedalekých semaforech, snažila se jej řidička dostihnout," popsala nehodu mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Muž ji však srazil a způsobil jí poranění hlavy. I od této nehody se muž pokusil ujet. Policisté jej dostihli na Pankráci. "Muž se po zastavení hlídkou pokusil utéct do parku," doplnila mluvčí s tím, že policisté jej zadrželi.

Foto: Novinky

Místo nehody podnikatele Romana Janouška při zásahu záchranářů

Za neposkytnutí pomoci hrozí až pět let vězení

Při orientační dechové zkoušce muž nadýchal 2,2 promile. Policie již zahájila trestní řízení pro podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, ublížení na zdraví a neposkytnutí první pomoci. Za neposkytnutí pomoci hrozí Janouškovi hrozí až pětileté vězení.

Hladina alkoholu
Dosažení hladiny 2,2 promile alkoholu v krvi by při dvouhodinovém popíjení znamenalo konzumaci zhruba deseti desetistupňových piv nebo devíti panáků 40procentního alkoholu.

Zraněná cizinka byla převezena do motolské nemocnice. "Pacientka je hospitalizována na jednotce intenzivní péče, její stav je vážný," řekla Právu mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Od výslechu odjel zadním vchodem

Z výslechu na policii v Kongresové ulici odešel Janoušek už po 15. hodině. Je tak zřejmé, že vypovídal ještě pod vlivem alkoholu. Ani k tomu se Kropáčová nechtěla vyjadřovat.

Podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké není absolutní střízlivost vyslýchaného při podání vysvětlení nutná. „Musí být schopen výpovědi. Když jsem ale vyslýchala někoho takového já, obyčejně se nechával nejprve prospat na záchytce. Jeho obhájce by se pak teoreticky mohl na jeho snížené schopnosti vypovídat točit,“ vysvětlila Právu Kopecká.

Foto: TV Nova

Roman Janoušek po havárii

Janoušek z policejního objektu odjel v doprovodu právníků zadním vchodem, aby se vyhnul novinářům, kteří čekali před budovou.

Policie neměla důvod Janouška zadržovat

U úmyslných trestných činů bývají podezřelí automaticky policií zadržováni policií na 48 hodin do doby, než je rozhodnuto o případném sdělení obvinění. O tom, zda bude podezřelý propuštěn hned po výslechu, musí rozhodnout státní zástupce. To se podle mluvčí Kropáčové stalo i v tomto případě.

„Muž spolupracoval a po dohodě se státním zástupcem jsme dospěli k závěru, že není důvod ho zadržet,“ uvedla Kropáčová. Ředitel pražské policie Martin Vondrášek pro Právo rozhodně vyloučil, že by se například propuštěním Janouška po prvním výslechu policie chovala k vlivnému podnikateli jinak než k jiným lidem podezřelým z trestného činu.

Foto: TV Nova

Roman Janoušek po havárii

„Snaha, aby byl naplněn účel trestního řízení, a to co nejdřív, ta tady prostě je,“ uvedl Vondrášek. „Když nám dáte trošku času, tak zjistíte, že postupujeme naprosto standardně, že nám je úplně jedno, jestli to je nebo není pan Janoušek,“ dodal ředitel pražských policistů.

O případném obvinění bude brzy jasno

Podle Kropáčové je Janouškovo obvinění otázkou nejbližších hodin, maximálně dnů. „V současné době dopravní policie vyslýchá svědky nehody. Dokud nebudou výslechy dokončeny, nemůže být podezřelému sděleno obvinění. A dokud se neví, z čeho je obviněn, nelze ani podávat návrh na jeho případné vzetí do vazby,“ uvedla Kropáčová ve večerních hodinách.

Upozornila, že policie je připravena v případě dokončení výslechů fyzicky předat sdělení obvinění i uprostřed noci.

Janouškovo jméno je v posledních dnech zmiňováno v souvislosti s odposlechy telefonních hovorů, které vlivný lobbista vedl v roce 2007 s tehdejším pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS). V hovorech mimo jiné zazněly informace o možném ovlivňování územního plánu hlavního města i dalších závažných skutečnostech. Obsah odposlechů již šetří policie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám