Hlavní obsah

Japonsko kvůli KLDR aktivuje protiraketový štít

– Tokio
Novinky, rei

Japonský ministr obrany Naoki Tanaka v pátek oznámil, že nařídil aktivovat protiraketový štít. Důvodem je plánované vypuštění rakety, které na příští měsíc oznámila Severní Korea.

Foto: Profimedia.cz

Japonský voják před rampou se střelami Patriot

Článek

„Nařídil jsem armádním představitelům připravit k nasazení raketové systémy Patriot PAC-3 a Aegis na válečných lodích,“ prohlásil Tanaka. Systém bude podle japonských sdělovacích prostředků nasazen u ostrova Okinawa. Japonci jsou připraveni severokorejskou raketu sestřelit, naruší-li jejich vzdušný prostor.

KLDR oznámila, že příští měsíc na oslavu 100 let od narození zakladatele režimu Kim Ir-sena vynese její raketa na oběžnou dráhu družici. Spojené státy a jejich spojenci se ale domnívají, že krok avizovaný na 12. - 16. dubna je předehrou ke zkoušce rakety dlouhého doletu.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nazvala krok „velmi provokativním“, ozval se ale i její čínský protějšek Čang Č'-ťün a prohlásil, že v rozhovoru s ambasadorem KLDR v Pekingu vyjádřil své „obavy“.

Kritici upozorňují, že vypuštění rakety by bylo porušením rezolucí Rady bezpečnosti OSN přijatých po odpalu rakety v dubnu 2009. Obavy mají zvláště Japonci, jejichž vzdušný prostor tehdy raketa narušila.

Severní Korea minulý měsíc souhlasila, že pozastaví svůj jaderný a raketový program výměnou za 240 000 tun potravin od USA.

Reklama

Související články

Severní Korea chce v dubnu vypustit družici

KLDR plánuje vypustit v dubnu družici, která by sledovala Zemi. Tento krok může být porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Severní Korea nemá právo provádět...

KLDR zve experty na start své rakety s družicí

Generální tajemník OSN i šéfka evropské diplomacie se připojili ke kritice, kterou ve světě vyvolala zpráva, že Severní Korea se chystá příští měsíc vyslat do...

Výběr článků

Načítám