Hlavní obsah

Kalousek: Dobeš odchází kvůli neschopnosti, škrty byly záminkou

Právo, dan

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v rozhovoru pro Právo mluvil o důvodech odchodu ministra školství Josefa Dobeše (VV). Řekl, že Dobeš byl pod tlakem z toho, že se mu práce nedařila. Škrty v resortu byly pouze záminkou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s ministrem školství Josefem Dobešem (VV)

Článek

 Překvapilo vás, že ministr Dobeš kvůli škrtům odstoupil?

Nepřekvapilo, bylo zřejmé, že je pod obrovským tlakem a že si hledá lidsky důstojný důvod ke svému odstoupení.

Pod tlakem kvůli tomu, že se mu nedařilo čerpat peníze z eurofondů?

Někomu se práce daří, někomu nedaří. On byl pod tlakem toho, jak se mu ta práce nedařila.

Podle Dobeše jste na vládě argumentoval, že čeští učitelé jsou líní a přidáno nepotřebují. Je to pravda? 

Vté místnosti sedělo osm lidí a všichni potvrdí, že nic takového jsem neřekl. Neumím si ani představit, že bych to řekl. Jen jsem řekl, že máme jeden z nejnižších úvazků učitelů. Nejde o to, že by byli učitelé líní, ale o to, že vyhláška ministerstva školství jim předepisuje 22 hodin týdně a v Evropě je běžných 26 až 28 hodin týdně.

Snažil jsem se panu ministrovi vysvětlit, že je tady spousta pracovitých učitelů, která by ráda měla větší úvazek za větší peníze. A že je to otázka jeho schopnosti optimalizovat regionální školství, protože jeho naplněnost je pouze 65 procent kapacity, ale daňový poplatník platí sto procent kapacity. To je jeho odpovědnost, kterou nelze omlouvat tím, že nemá peníze, ale tím, že platí zbytečně 35 procent kapacity.

Měl problémy se škrty ještě jiný ministr?

Výhrady měl jen ministr školství. Samozřejmě se to nelíbí nikomu. Kdyby měl ministr financí komentovat situaci ve finanční správě, kde lidé, kteří vybírají všechny daňové prostředky, jsou pod platovou úrovní učitelů a přitom musí čelit těm nejkvalifikovanějším daňovým poradcům, tak bychom se nedostali nikam. Jsem ale přesvědčený, že pan ministr byl přesvědčený o svém odchodu dříve, než na jednání přišel.

Co říkáte na to, že Dobeš říká, že poslední kapkou byly vaše podpásové argumenty?

Lidsky chápu, že ministr, který neuspěl vůbec v ničem, ke svému odchodu hledá objektivní důvody. My jsme se mu ty objektivní důvody také snažili poskytnout. Rozpočtová debata byla ideální příležitostí. Pan ministr bohužel nepochopil, že dostal příležitost, a potřebuje urážet všechny kolem sebe.

Budiž tedy jasně řečeno, že pravým důvodem odchodu pana Dobeše je jeho neschopnost, on na ministerstvu neměl dávno co dělat. Vůbec nešlo o dvě miliardy, dvě miliardy byly důstojnou záminkou. Pokud si toho neumí vážit, tak nezbývá než říci pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám