Hlavní obsah

Ministr školství Dobeš ohlásil na vládě, že odstoupí

Právo, Novinky, rsk, dan, jov
Aktualizováno

Ministr školství Josef Dobeš (VV) oznámil ve středu na jednání vlády svou rezignaci poté, co bylo schváleno zmrazení výdajů ministerstev. Ministr odmítl přijmout snížené škrty ve výši 2,5 miliardy korun, které navrhl premiér Petr Nečas, původně přitom měl jeho resort přijít o 4,5 miliardy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Nemohl jsem akceptovat toto drakonické zavázání rozpočtu školství, které by ve výsledku znamenalo okamžité snížení platů učitelům, což nechci připustit. Rozhodl jsem se tedy vyvodit osobní odpovědnost a rezignovat. Své rozhodnutí jsem učinil s plnou vážností,“ prohlásil Dobeš.

Večer v pořadu ČT Dobeš prohlásil, že škrty ve školství jdou proti programovému prohlášení vlády, které stanoví, že objemy peněz na mzdy ve školství se budou navyšovat. Uvedl také, že na něj ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vyvíjel velmi silný tlak, aby se škrty uskutečnily. Ve vzduchu podle něj visela hrozba hlubší koaliční roztržky, která mohla vést až k rozpadu vlády.

Na čtvrtek dopoledne svolal Dobeš mimořádnou tiskovou konferenci k ekonomické situaci v resortu. Rezignaci hodlá premiérovi Petrovi Nečasovi (ODS) předat v pátek.

Korektní rozhodnutí, konstatoval Nečas

Premiér Nečas na večerní tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že Dobeš mu své rozhodnutí sdělil ještě před tím, než kabinet o rozpočtových úsporách hlasoval. Ministr následně škrty nepodpořil. Premiér označil rozhodnutí ministra za „korektní, poctivé a lidsky pochopitelné“.

Ministr Kalousek doplnil, že pouze resortu školství se dostalo "privilegia" menšího objemu úspor. Kalousek dodal, že Dobešovo rozhodnutí respektuje.

Ministr pro místní rozvoj a Dobešův stranický kolega Kamil Jankovský (VV) uvedl, že Dobeš svůj krok s ostatními ministry za VV konzultoval.

Kdo by mohl Dobeše nahradit, nechtěl zatím Nečas spekulovat. Připomněl, že demise zatím oficiálně ještě neproběhla. Neinformoval proto ani prezidenta Václava Klause. Premiér rovněž uvedl, že neuvažuje "o širší obměně kabinetu".

Podle středečního rozhovoru v Právu byl Dobeš ochoten připustit škrt pouze 500 miliónů, jinak by prý musel sáhnout na platy učitelů, přičemž tarify letos vláda kantorům zvýšila.

Možný odchod v případě schválení škrtů naznačil ministr již ve zmíněném rozhovoru: „Kdybychom měli brát zpět peníze, které jsme do krajů už poslali na školy, tak je třeba změnit programové prohlášení vlády a hledat jiné lidi, kteří pro něj budou zapáleni a budou za ním stát.“

Gazdík: je to záminka, odešel kvůli eurofondům

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík rezignaci Josefa Dobeše přivítal, protože ho považuje za velice špatného ministra školství.

"Je to velmi dobrá zpráva pro ministerstvo školství. Podle mého se zachoval jako chlap, když nedokázal vyřešit problém s čerpáním eurofondů," řekl Právu Gazdík.

Důvod, že odchází kvůli škrtům je podle Gazdíka pouhá zástěrka. "To je milá záminka, ale důvodů je více, neschopnost komunikovat s vysokými školami, předložit vysokoškolský zákon a koncepci regionálního školství, katastrofální personální politika a také problémy s evropskými fondy. Jeho nástupce to nebude mít určitě lehké," uvedl Gazdík.

Využil situace a odstoupil, tvrdí Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se domnívá, že Dobeš využil situaci kolem škrtů k dobrovolnému odstoupení. "Domnívám se, že rezignace ministra Dobeše byla již delší dobu na spadnutí," řekl Sobotka Právu. Poukázal na problémy rezortu školství s čerpáním peněz z evropských fondů nebo nezvládnutí debaty o novém zákonu o vysokých školách.

Sobotka soudí, že Dobešův nástupce to nebude mít jednoduché. Plán na plošné škrty je podle lídra sociální demokracie smrtící pro každého ministra.

Anketa

Jakou známkou byste ohodnotil/a působení ministra Josefa Dobeše ve vládě? (známkování jako ve škole)
1
37 %
2
16,8 %
3
11,5 %
4
7,3 %
5
27,4 %
Celkem hlasovalo 48037 čtenářů.

Josef Dobeš

První politické zkušenosti sbíral coby zastupitel Věcí veřejných v Praze 1.

Svůj osud v čele resortu spojil s úspěšným průběhem státních maturit v roce 2011.

Zaměstnal na ministerstvu Ladislava Bátoru, jehož názory se pohybují na hraně krajní pravice. Po Bátorových nelichotivých vyjádřeních na adresu šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga vznikla v koalici roztržka.

Prezident Václav Klaus uvedl, že Dobeš má nakročeno stát se nejlepším ministrem školství.

Kritici ministrovi vyčítají neschopnost čerpat evropské dotace a zmatečnou personální politiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám