Hlavní obsah

Hotel Schatzalp: Tak je cítit smrt

Novinky, Jakub Kynčl (Davos)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davos

Pokud rádi cestujete po bizarních místech, máme pro vás horký tip. Lákají-li vás strašidelná místa či stavby se značně depresivní atmosférou, mohl by vás zaujmout hotel Schatzalp tyčící se asi 300 metrů nad nejvýše položeným městem Evropy, švýcarským Davosem. Ten byl původně sanatoriem pro lidi trpící tuberkulózou. A v budově se toho od té doby mnoho nezměnilo.

Hotel SchatzalpVideo: Novinky

 
Článek

Okolí švýcarského Davosu skrývá nejedno zajímavé místo. Duše dobrodruha však zřejmě neskočí po muzeu sportu či hraček a místo toho raději zavítá do luxusního hotelu Schatzalp, ke kterému vede lanovka přímo z hlavní ulice uprostřed města. Po čtyřech minutách se dostanete asi 300 metrů nad město a vyjma krásného výhledu do údolí se vám dostane také magického pohledu na rozložitou stavbu - hotel Schatzalp.

Schatzalp rozhodně není místem, kde byste chtěli strávit svou týdenní dovolenou. Pokud máte ale rádi mírně bizarní nádech smrti, budete nadšeni. Ucítíte ho totiž všude. Majitelé budovy se rozhodli, že nechají budovu tak autentickou, jak to jen bude možné.

Vybavení hotelu je tedy skoro přesně takové, jaké bylo roku 1900. Před otevřením hotelu byly jeho interiéry pouze opraveny. Na chodbě zůstal starý, již nefunkční telefon a na pokojích byste jen marně hledali televize. Velmi podobně se tu mohl cítit i známý spisovatel Thomas Mann, který o pobytu v tomto sanatoriu napsal dojímavý román Kouzelný vrch.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Horský hotel Schatzalp není pro každého. Jedna noc v něm je však vskutku nezapomenutelným zážitkem.

Zatančit si večer můžete v tzv. rentgenové místnosti, kde na zdech ještě zůstaly rentgenové obrazovky. Pokud využijete hlavní výtah, máte v hlavě fakt, že je pamětníkem otevření sanatoria a jeho prostřednictvím se vyvezly desítky ba spíše stovky mrtvol ven z budovy. A i kdybyste vše dokázali ignorovat, mrazivě chladná atmosféra na chodbách vám klid v mysli pokazí.

Snídaně jsou v hotelu bohaté a servírované čtyřchodové večeře jsou v oblasti vyhlášené. Jenže... Takový luxus něco stojí. A v případě hotelu Schatzalp to je pro českého výletníka opravdu hodně. Ceny za dvoulůžkový pokoj se snídaní začínají tuto sezónu na 440 švýcarských francích, tedy asi 9000 korunách. Výhodou v zimních měsících je asi jen to, že máte přilehlou sjezdovku s lanovkou k volnému užití. Otázkou ale je, zda zde budete i po dnu plném lyžování klidně spát...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám