Hlavní obsah

Na stopu střelce přivedla policisty motorka, kupoval ji od oběti

Toulouse
Aktualizováno

Policii na stopu střelce Mohammeda Meraha, který zabil tři židovské děti, rabína a tři francouzské výsadkáře, přivedl skútr Yamaha, který si od jedné z obětí chtěl koupit a pak se jí zmocnil. Do ohniska pozornosti tajných služeb se muž dostal po prvních dvou útocích na výsadkáře v Toulouse a Montaubanu. Ty současně přinesly klíčové důkazy.

Foto: Pascal Parrot , Reuters

Razie začala už před úsvitem.

Článek

„Muž byl mezi podezřelými už po prvních dvou útocích. Vyšetřování v posledních hodinách přineslo zásadní důkazy,“ řekl ve středu ráno agentuře AFP nejmenovaný policejní zdroj.

Střelec si podle některých informací kupoval od první oběti skútr. Třicetiletý výsadkář Imad Ibn Ziaten se s vrahem sešel v neděli 11. března. Mohammed Merah ho zabil.

E-maily, kterými koupi zařizoval, posílal z počítače svého bratra, který byl zatčen v noci na středu. Policisté z e-mailové komunikace mrtvého zjistili IP adresu počítače, který střelec používal. Také zjistili jeho jméno, podepisoval se jako Mohammed, uvedla stanice BBC.

Podle listu Daily Mail ale střelec používal svůj vlastní skútr, a ne motorku oběti. Policistům se přesto podařilo zjistit, v kterém obchodu ji získal.

Foto: ČTK

Policie na jihu Francie zasáhla proti podezřelému ze série vražd - ilustrační mapka

Dalším střípkem ve vyšetřování byla snaha střelce najít v Toulouse garáž, kde by mohl po prvních dvou útocích skútr přestříkat. Obrátil se také na značkovou opravnu, kde chtěl, aby mu motocykl přestříkali a deaktivovali systém GPS.

Jeden ze sousedů podezřelého policii sdělil, že muže viděl, jak natíral svůj skútr.

Francouzské zpravodajské stanici France 24 podle ČTK krátce před zásahem volal neznámý člověk, který se přihlásil k útokům v Montaubanu i v Toulouse. Za motiv označil zákaz nošení muslimských šátků na veřejnosti a podíl francouzských jednotek na operaci v Afghánistánu. Podle svého prohlášení je ve spojení s teroristickou sítí Al-Káida a jeho činy jsou začátkem rozsáhlé kampaně, uvedla France 24 na svých webových stránkách.

Neznámý zároveň uvedl, že existuje videonahrávka střelby, která bude umístěna na internet. Už v pondělí se objevila informace, že muž měl na krku malou kameru. [celá zpráva]

Zbraň k hlavě

Horečné hledání po zabijákovi vojáků exotického původu, rabína a židovských dětí nabylo na intenzitě po pondělní střelbě před židovskou školou v Toulouse. Kromě místního rabína zabil střelec na motorce i dva jeho syny ve věku tři a šest let a osmiletou dceru ředitele školy. Tu zahnal do kouta a zbraň jí přiložil až k hlavě. Guéant v úterý prohlásil, že zabiják střelil více lidí z bezprostřední blízkosti. Když se mu zasekla první zbraň, sáhl po druhé. [celá zpráva]

Foto: Novinky, Mapy.cz

Podle svědků jednal muž zcela chladnokrevně i při vraždách tří výsadkářů afrického a karibského původu v Toulouse a Montaubanu z dvou minulých týdnů. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

V Toulouse byla synagoga terčem útoku také v roce 2009

Po střelbě před židovskou školou se také objevilo podezření, že za akcí mohou stát tři bývalí výsadkáři, kteří sloužili s oběťmi, ale byli propuštěni, protože hajlovali u vlajky s hákovým křížem. To ale bylo vyvráceno. [celá zpráva]

Zabiják z Toulouse a Montaubanu

Střelcem je 23letý Francouz z Toulouse Mohammed Merah, jehož matka je Alžířanka. Pochází z konzervativní muslimské rodiny, má čtyři sourozence.

Hlásí se k Al-Káidě, považuje se za bojovníka džihádu. Uvedl, že mstí palestinské děti a jeho akce je odplatou francouzské armádě za její akce v zahraničí, mimo jiné v Afghánistánu.

Podle francouzské police byl několikrát v Afghánistánu a v Pákistánu, kde prodělal výcvik. V afghánském Kandaháru byl údajně v roce 2007 zadržen kvůli bombovým hrozbám, uvedla zástupce tamní věznice. Z vězení měl o rok později s pomocí radikálů z hnutí Tálibán uprchnout společně se stovkami dalších vězňů. Úřady později toto tvrzení zpochybnily.

Střelec, který pracoval jako mechanik, se v minulosti hlásil také k politickému hnutí Forzane Aliza (Rytíři cti), které ve Francii z islámských pozic otevřeně kritizuje nespravedlnosti ve společnosti a v poslední době vedlo kampaň proti prezidentovi Nicolasi Sarkozymu i růstu vlivu krajní pravice.

Radikalizoval se v roce 2011, když byl krátce zadržen pro násilný trestný čin. Dopustil se zřejmě i dalších trestných činů. 

Merah překročil zákony ve Francii 18krát. Trestán byl už jako mladistvý.

Reklama

Výběr článků

Načítám