Hlavní obsah

Obchodní řetězce zneužily situaci kolem vajec, tvrdí ministr Bendl

– Brusel

Obchodní řetězce podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) poněkud zneužily spor o dovoz vajec z polských chovů s menšími klecemi, které nejsou od letoška povolené. Vyšponované ceny vajec zřejmě podle něj do Velikonoc klesat nebudou, časem by se ale prý měly „zklidnit“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Článek

Vejce v Česku od začátku letošního roku podražila i o více než sto procent. Bendl se domnívá, že až lidé přestanou nakupovat vejce po desítkách plat a chvilku si naopak počkají, pak cena spadne.

Ministr se tak postavil na stranu zemědělců ve sporu s obchodníky o to, kdo na prudkém růstu cen vajec víc vydělává. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, tak obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Od ledna v EU platí nová pravidla týkající se velikosti klecí pro nosnice. Ačkoli státy EU měly na přizpůsobení se mnoho let, v některých k tomu drůbežáři nepřistoupili. Týká se to právě i Polska. Z něho už letos české úřady zabránily dovézt kolem 3,5 miliónu vajec kvůli tomu, že pocházely z už nepovolených menších klecí.

Podle Bendla nicméně doposud zadržené množství polských vajec představuje jen asi půldenní spotřebu ČR za rok. „To určitě není důvod, aby se zdražovala vejce v České republice,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám