Hlavní obsah

Voják vraždící v Afghánistánu nedokázal splácet hypotéku

Seattle

Seržant Robert Bales, který v Afghánistánu povraždil 16 civilistů, měl dlouhodobé finanční problémy. Nedokázal platit hypotéky za dva domy, do kterých rodina investovala přes půl miliónů dolarů. U obou mu hrozilo, že budou prodány. Bales zatím, nebyl ještě obviněn, ale už byl v souvislosti s případem, který vážně zhoršil americko-afghánské vztahy, poprvé jmenovitě uveden.

Foto: ČTK/AP

Seržant Robert Bales

Článek

Bales se rozhodl pro vojenskou kariéru po útocích na New York a Washington v roce 2001. Vstoupil do armády v listopadu 2001. Poprvé byl v Iráku nasazen v letech 2003 a 2004. Po návratu do vlasti se oženil a s Karilyn Primeauvou, se kterou má nyní 38letý voják dvě děti. V té době byl v rekonvalescenci po zranění nohy.

Zpočátku žili v Auburnu, kde měla dům Karilyn. Když otěhotněla, tak se přestěhovali do nového domu v Burgessu u jezera Tapps. Za oba domy manželé zaplatili 506 000 dolarů. Dům v Auburnu pronajímali. Voják se zotavoval ze zranění nohy. I přesto byl v roce 2006 opět nasazen v Iráku, kde se účastnil tvrdé bitvy se vzbouřenci u Nadžáfu.

Foto: ČTK/AP

Dům seržanta Roberta Balese u jezera Tapps

Domy byly drahé a nad možnosti vojenského platu. Roční příjem seržanta činil podle odhadů listu Bloomberg asi 60 000. Manželka pracovala ve spořitelně Washington Mutual, jaký tam měla plat, není známo. V roce 2008 však Washington Mutual zkrachovala a nakonec si převzala JP Morgan Chase.[celá zpráva]

V roce 2009 dlužila rodina na splátkách hypotéky za první dům 15 644 dolarů a měl jít do aukce. Nakonec ale aukce byla zrušena. To už byl Bales potřetí v Iráku.

Foto: Reuters

Seržant Robert Bales (vlevo) při výcviku v Kalifornii před odletem do Afghánistánu.

Finanční situace rodiny se však nelepšila. Loni v březnu minulo Balese povýšení, které by znamenalo, že by měl roční příjem vyšší o 5000 dolarů. Dům u jezera Tapps chtěla proto žena prodat za 280 000 dolarů, ale nabízeli za něj jen 229 000. Manželé nemovitost přitom koupili za 327 750 dolarů.

Balesová si také v blogu stěžovala, že by armáda měla vojákům nabízet na výběr z více možností, kam jít, než je poslat na jednu misi rozkazem. Sama si přála, aby byl příště nasazen v Evropě, nebo učil snipery. Místo toho jel do Kandaháru, kde tíži své situace nakonec nezvládl.

Foto: Anthony Bolante , Reuters

Vchod do domu seržanta Roberta Balese u jezera Tapps

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám